Farkasházi Réka: „A gyerek akkor érzi igazán jól magát, ha a szüleivel szórakozik”

farkashazi reka portre
Olvasási idő kb. 6 perc

Farkasházi Réka zenekara, a Tintanyúl idén nagy eseményre készül. A 18. születésnapját ünneplő kétszeres Fonogram-díjas formáció a jeles alkalomból augusztusban a Budapest Parkban ad koncertet, ahol gyerekzenekar eddig még nem adott nagykoncertet.

A Tintanyúl hazai zenei életben betöltött szerepéről Farkasházi Rékát kérdeztük.

Mitől más a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, mint az összes többi formáció, amely a gyerekek szórakoztatását tűzte ki célul?

Mi arra szövetkeztünk, hogy valami olyasmit csináljunk ebben a műfajban, amit mások nem. Amellett, hogy a gyerekeket szórakoztatjuk, szeretnénk értékes gondolatokat is átadni a zenénkkel, a dalszövegekkel, és nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is. Természetesen eleinte ezek mindig csak hangzatos szólamok, de most már azt tudom mondani ennyi év távlatából, hogy megvalósítottuk az álmainkat az évek folyamán. Nyilván sok próbálkozásunk, kísérletünk volt, hogy hogy lehet olyan zenei világot megteremteni, ami számunkra is igényes marad, viszont a gyerekeknek is befogadható, vagy amiben jól érzi magát gyerek és szülő egyaránt, de most már úgy látjuk, hogy működik, amit kitaláltunk.

A Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar igényes és a gyerekeknek is befogadható zenét játszik
A Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar igényes és a gyerekeknek is befogadható zenét játszik

Miért fontos nektek, hogy a koncertjeiteken a szülők is jól érezzék magukat? Miért nem elég, ha csak a gyerekeket szórakoztatjátok?

Azért, mert a gyerek akkor érzi igazán jól magát, ha a szüleivel együtt éli át az élményt, velük együtt szórakozik. A gyerekek észreveszik, megérzik, ha csak úgymond le van tudva, ki van pipálva az ő szórakoztatásuk, miközben anya és apa nem érzi jól magát. Ez így majdnem, hogy fölösleges időtöltés.

A szülőnek is sokkal jobb, ha olyan programot élhet meg együtt a gyerekkel, ahol ő is jól érzi magát, és nem csak a pultot támasztja, vagy a telefonját nyomkodja unottan, hanem ő is bevonódik, és megéli azt, ami a koncerten történik.

Nehéz munka volt 18 évig megőrizni a helyeteket a zenei piacon, megtartani a célul kitűzött zenei minőséget? 

Nem, merthogy sosem az volt a cél, hogy én bármit is megőrizzek, főleg nem a helyemet. Egyszerűen tettük a dolgunkat. Talán az a titkunk, hogy nagyon-nagyon szeretjük azt, amit csinálunk, és tényleg elhivatottak vagyunk, és hogy nem a gombhoz varrjuk a kabátot. Tehát nem csupán a kívülről érkező visszajelzésekért, a még több lájkért zenélünk, hanem azt tesszük, amit a szívünk diktál, és amire a tehetségünk predesztinált, engem és a zenésztársaimat is. Ez ilyen egyszerű, és úgy néz ki, hogy működik is.

Soha nem éreztétek azt, hogy nehézségbe ütköztetek?

De, igen, például amikor éveken keresztül meg kellett értetnünk a megrendelőkkel, a szervezőkkel, hogy azért kerül annyiba, amennyibe az, amit csinálunk, mert mi élőben játszunk, mi egy öttagú zenekar vagyunk, így kell, hogy jöjjön velünk egy hangmérnök, egy road. A mi fellépéseink is akkora előkészületet igényelnek, mint egy popzenei koncert. Ez lehet, hogy általában nem annyira kényelmes, azonban teljesen más színvonal ahhoz képest, mint amikor egy előadó egy félig playback koncertet ad.

Farkasházi Réka mindig a legjobbat szeretné nyújtani, akár énekesnőként, akár színésznőként áll színpadra
Farkasházi Réka mindig a legjobbat szeretné nyújtani, akár énekesnőként, akár színésznőként áll színpadra

De nagy boldogság számomra, hogy sosem kellett megalkudnunk. Sokszor kellett a nehezebb ellenállással szembe mennünk, de mi mégis mentünk, és most már szerencsére abban a helyzetben vagyunk, hogy nem kell megmagyarázni, hogy ha valaki Tintanyúl-koncertre jön, akkor az majd milyen lesz. Pontosan tudják, hogy mit várnak, és mit várhatnak tőlünk, és a szülők is úgy jönnek, úgy készülnek egy-egy koncertre, mint amikor fiatalként mentek a kedvenc zenekaruk koncertjére.

A gyerekekkel együtt csápolnak, és torkuk szakadtából éneklik a dalainkat.

Evidens volt, hogy a 18. születésnapot a Budapest Parkban ünneplitek meg?

A gyerekzenekarok közül a Budapest Parkban egy zenekar sem koncertezett még önállóan rajtunk kívül. Úgyhogy evidensnek nem mondanám, de a legalkalmasabb helyszín arra, hogy olyan előadói csapattal, mint akik mellénk álltak, közönség elé lépjünk. Fellép velünk Malek Andrea, Bereczki Zoltán, Geszti Péter, Puskás Peti, Csemer Boggie, Bánsági Ildikó, az Alma zenekar, Beck Zoli és Zentai Márk. Nagy izgalommal és várakozással állunk a koncert előtt, már gőzerővel készülünk rá.

Fontos volt, hogy ez a születésnapi koncert jótékony célt is szolgáljon?

Igen, csak nagyon nehéz ennek a módját megtalálni, mert manapság igen divatos a jótékonyság köntösébe bújtatva megvalósítani a célokat. Mi az Örökbe fogadok egy ovit alapítvánnyal dolgozunk most együtt, amely halmozottan hátrányos helyzetű óvodáknak segít, s amelyet én civilként is támogatok.

Nagyon-nagyon fontosnak tartom az alapítvány törekvését, hiszen amellett, hogy ruhát, játékot, könyveket, rajzeszközöket gyűjtünk a gyerekeknek, szeretnénk segíteni, hogy eljussanak kirándulni, koncertekre vagy akár színházba is.

Sokan el sem tudják képzelni, milyen nehéz körülmények között nevelik ezeket a gyerekeket, akiknek annyi a világ, amennyit az óvónők odavisznek nekik. Az alapítvány azon dolgozik, hogy minél több élményt kapjanak ezek a gyerekek. Én amellett, hogy magam is megyek és zenélek, amellett nagyon szeretném, hogyha minél több pénzt tudna gyűjteni az alapítvány, és minél több hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkozó óvoda kapna extra élményeket. Éppen ezért mindenki, aki jegyet vesz a Budapest Park-os koncertünkre, támogatja az alapítványt és ezt a nemes célt. 

Az utazás mindig jót tesz Farkasházi Rékának, ha úgy érzi, kifacsarták a hétköznapok. Olvasd el a színésznővel készült interjúnkat, hogy megtudd, honnan merít erőt, ha mentálisan szeretne feltöltődni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek