Woodstock arca lett a szerelmesen ölelkező hippi pár – Fénnyel írt történelem

buzz-urkle-woodstock-03

A rocktörténelem leghíresebb fesztiválja, Woodstock arcává vált a fiatal pár, akiket egymás karjában örökített meg a Life magazin helyszíni tudósítója: a jó helyen, jó pillanatban elkapott, gyanútlan férfi és barátnője a fesztivál koncertfelvételeiből készült nagylemez borítójára is rákerültek, de vajon kik ők, és mi történt velük később?

Félmillió fiatalt vonzott a legendás fesztivál

Az 1969. augusztus 15. és 18. között New York államban megrendezett Woodstocki Fesztivál a hippikorszak legjelentősebb pillanatának számít: az esős hétvégén, szabadtéren megrendezett eseményen 450-500 ezer fiatal jelent meg, hogy lássák és hallják a ’60-as évek rocklegendáit, Jimi Hendrixet, Janis Joplint, Joan Baezt, a Who-t, a Jefferson Airplane-t és másokat. A résztvevők közül legélénkebben egy fiatal pár képe maradt meg a köztudatban, akik a hideg, nyirkos időben egy takaróba burkolózva nyújtanak egymásnak támaszt és meleget: a napszemüveges lány barátja mellén nyugtatja a fejét, és a fényképező irányába néz, míg párja háttal áll a fotós lencséjének.

Az ikonikus felvételt – amely egyetlen képben összegzi Woodstock üzenetét, vagyis a szeretet, a béke és a remény erejébe vetett hitet – a Life magazin fotósa, Burk Uzzle készítette, aki a ’60-as, ’70-es évek jelentős vizuális krónikásának számít, a legendás fesztivál mellett megörökítette többek között Martin Luther King temetését és az Amerikába érkezett kambodzsai menekültek életkörülményeit is. Uzzle kellő távolságból kapta lencsevégre a romantikus pillanatba belefeledkező párt, akik saját bevallásuk szerint nem is sejtették, hogy lefényképezték őket, hamarosan azonban örökre a rocktörténelem részévé váltak, hála a fentebb említett híres albumborítónak.

Az eredeti felvétel
Az eredeti felvételBuzz Urkle

A pár kilétére 20 évvel később, a Life Woodstockra emlékező különszámából derült fény: a New York állambeli Middletownban élő, csaposként dolgozó 20 éves Nick Ercoline akkor mindössze 10 hete ismerte 19 éves, pincérnő barátnőjét, Bobbi Kellyt, de a két fiatal között a kezdetektől rendkívüli volt a „kémia”. Egyik ismerősük, a Vietnámból nem sokkal korábban hazaérkezett, nagy rockzenerajongó hírében álló Jim Corcoran felajánlotta a párnak és két másik barátjának, hogy édesanyja Chevrolet Impala gépkocsiján elfuvarozza őket Woodstockba (valójában a Woodstocktól 74 kilométerre található Bethelbe), ahol együtt tölthetik a hosszú hétvégét.

És a felhasználásával készült lemezborító
És a felhasználásával készült lemezborítóWikimedia Commons

A társaságot kissé megviselték a helyszínen tapasztalt körülmények, a rossz időjárás, a higiénia és a tiszta víz hiánya, és az, hogy péntek estére elfogyott minden élelem, azonban Bobbi szerint még így is életre szóló élmény volt a fesztivál, mely szerinte valóban megtestesítette a ’60-as évek hippi szellemiségét, a hatalmas tömeg dacára ugyanis egyetlen erőszakos eset sem történt, mindenki békében, szeretetben élvezte a zenét.

Ma is együtt van az egykori szerelmespár

A híres fotó a harmadik nap, vasárnap reggelén 8 és 9:40 között készült, amikor a fesztiválozók ébredeztek, a távolból pedig az éppen akkor fellépő Jefferson Airplane énekesnője, Grace Slick hangja hallatszott – Nick szerint csupán egy rögtönzött, véletlen ölelésről volt szó, így különösen meglepődött a pár, amikor meglátták önmagukat a lemezboltok polcain. Az említett Jim Corcoran egyébként szintén szerepel a fotón, a jobb alsó sarokban látható, amint betakarózva fekszik a földön.

Nick és Bobbi két évvel később kimondták egymásnak a boldogító igent, és máig idillikus házasságban élnek, továbbra is New York államban, Pine Bush városában – a párnak négy gyermeke született, Nick asztalosként, Bobbi pedig iskolanővérként dolgozott, amíg nyugdíjba nem mentek. A legendás felvétel a nappalijuk falán lóg, emlékeztetve őket a béke és a szeretet erejére.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra