Könnyen át lehet verni az italospalack-visszaváltó automatákat: így élnek vissza vele Romániában

GettyImages-1262291079
Olvasási idő kb. 2 perc

A magyar rendszerhez hasonlít a román is az üvegeken, palackokon használható jelzés alapján ismeri fel, minek a visszaváltása lehetséges és minek nem, de ezt pofonegyszerű meghekkelni.

Romániában is úgy vezették be az új üvegvisszaváltási rendszert, hogy a boltok polcain találhatók olyan italos palackok, amelyeket még a régi rendszerben gyártottak le, ezáltal nem visszaválthatók, és olyanok is, amelyeket már ezen követelményeknek megfelelően készítettek, így rajtuk van a RetuRo, a helyi rendszer logója. Van ugyanakkor egy trükk, amivel ez felülírható, derül ki a Maszol.ro cikkéből.

Így verik át az üvegvisszaváltó rendszert

Egy RetuRo-logós palackért 50 banit, azaz fél lejt lehet kapni utalvány formájában. Ez forintban kifejezve mindösszesen 35-37 forint, de ha valakinek sikerült sok régi üveggel elvégeznie ezt a cselt, az már látható összeget eredményez.

Hazánkban sem indult még el teljes üzemben az üvegvisszaváltási rendszer
Hazánkban sem indult még el teljes üzemben az üvegvisszaváltási rendszerSzollár Zsófi / Index

Mindössze annyit kell tenni, hogy az ember szerez egy olyan palackot, amelynek vonalkódja mellett már megtalálható a visszaválthatóságra utaló jel, majd a vonalkódot sokszorosítja, és olyan üvegekre helyezi, amelyek még a régi rendszerben készültek.

A visszaváltó automaták a vonalkód alapján úgy azonosítják majd a régi típusú palackot, mint ami visszaváltható, így megkapható annak ellenértéke.

Erről először a TikTokra feltöltött videók árulkodtak, de később újságírók élesben is kipróbálták a dolgot, és úgy találták, valóban megoldható így a régi üvegek visszaválthatóvá tétele.

A kiskapu a jövő hónap végéig fennállhat, mivel június 30-tól már nem lehet olyan italt forgalomba hozni, amely nem a RetuRo logójával ellátott, visszaváltható darab. Persze, akinek otthon van még régi üvege vagy palackja, az akár tovább is próbálkozhat a dologgal. Magyarországon hasonlóképpen június utolsó napjáig kaptak haladékot a forgalmazók arra, hogy már minden termékük visszaváltható legyen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek