6 alkalom, amikor már azt hittük, küszöbön az újabb világháború

GettyImages-1068245532
Olvasási idő kb. 5 perc

Már a múlt század negyvenes éveiben, amikor a második világháború tartotta markában az emberiséget, felreppent az az elképzelés, amely szerint a végül a nyugati, szövetséges erők győzelmével véget ért világégés nem az utolsó lesz a sorban.

Annyira széles körben terjedt az elképzelés, hogy Churchill már akkor elkezdett készülni erre, amikor seregei a második világháború hadszínterein álltak helyt az angol honért. Ezzel a félelmével nem volt egyedül. Roosevelt második elnökhelyettese, Henry A. Wallace úgy fogalmazott, ha a nyugati államok és a Szovjetunió nem tud egyetértésre jutni a második világháború végéig, akkor elkerülhetetlenné válhat egy harmadik, hasonlóan grandiózus harc.

Régóta foglalkoztatja a kérdés az embereket

Manapság bőven van okunk azon spekulálni, mikor fog ez bekövetkezni: nehéz azzal biztatnunk magunkat, hogy nem az idejéről, hanem megvalósulásáról kell még gondolkoznunk. Több mint két éve tart az ukrán háború: a kezdetben speciális hadműveletként emlegetett orosz támadás előtt Kijev nem hajtott főt, a nyugati támogatással harcoló ukránok és az oroszok közti feszültség pedig két táborra osztja a világot.

Churchill azt gondolta, már a negyvenes években eljön a harmadik világháború
Churchill azt gondolta, már a negyvenes években eljön a harmadik világháborúKeystone / Getty Images Hungary

Közben tavaly ősz óta Izrael és a Hamász közt is harcok dúlnak, az október 7-én kirobbant háború észrevétlenül fél éve zajlik, áprilisban pedig Irán kezdte el támadni Izraelt. Egyre több konfliktus-gyújtópontban lángolnak fel harcok. Ezek apropóján érdemes áttekinteni, mikor hittük már azt korábban is, hogy közel a harmadik világháború.

Nostradamus próféciái az első kettő előtt harmadik világháborút vizionáltak

Ez inkább csak kuriózum, de a 16. századi iratokban egy 25-29 éves nagy háborúról van szó, melyet majd több kisebb összecsapás követ. Emiatt ne kezdd el még építeni az atombunkert, ugyanis Nostradamus próféciáiról nem sikerült eddig bebizonyítani, hogy valóban a jövőt vetítették előre.

Churchill és az Elképzelhetetlen Hadművelet

A titkos és később eltörölt hadművelet célja az lett volna, hogy már 1945-ben leigázza az oroszokat: brit, amerikai, lengyel és német együttműködésben.

A szovjetek kiszorítása lett volna a fő cél, így akarták megelőzni Churchillék a fent már említett harmadik világháborút.

Tanácsadói végül meggyőzték arról, hogy túl rizikós lenne ez a hadművelet, Roosevelt még a második világháború lezárulta előtt meghalt, Churchill pedig elvesztette a miniszterelnöki széket, így aztán semmiképp sem lehetett volna véghez vinni elképzelését.

1950: már el is kezdődött az új világégés

Egy felmérésben amerikai válaszadók legalábbis így gondolkodtak. Az amerikai-szovjet viszony valóban meglehetősen feszült volt akkoriban, a hidegháború csúcspontján, amikor a Gallup a témában amerikaiakat kérdezett.

1949-ben a szovjetek sikeres atomkísérletet hajtottak végre, ezzel megtörve Amerika hegemóniáját az atomkorszakban, sokan érezhették tehát, hogy van mitől tartani.

2016: Donald Trump irányt mutat

Ha az amerikaiak Hillary Clintonra hallgatnak, Szíria miatt fog kitörni a harmadik világháború, fejtegette az akkor még csak amerikai elnökjelölt Trump. Clinton, aki szintén az elnökségért indult – mint ismert, ellenfele nyert végül, így Donald Trump amerikai elnök lett –, azt javasolta, hogy repüléstilalmi övezetté nyilvánítsák Szíriát. Trump úgy vélte, ezzel nemcsak egy országgal, hanem atomnagyhatalmakkal, Iránnal és Oroszországgal húzna ujjat. Végül, veresége okán, Clinton terve nem valósulhatott meg.

Trump kampányában használta fel az ügyet
Trump kampányában használta fel az ügyetMichael M. Santiago / Getty Images Hungary

2017: Elon Musk az MI miatt aggódik

Bizarr módon Vlagyimir Putyin egy beszéde kapcsán emelte fel hangját az egyébként techiparban is utazó mágnás. Putyin a mesterséges intelligenciát a jövőként említette, Musk pedig amiatt aggódott, mit érhet el ezáltal az ország. Víziója szerint az MI kontrollálásáért tör ki a harmadik világháború.

2022: a harmadik világháború elkezdődött

Volodimir Grojszman az orosz-ukrán háború kitörésekor fogalmazott úgy, hogy ez már maga a harmadik világháború. Véleménye szerint Ukrajna az egyetlen védőpajzs Oroszország nyugatra menetelésének, ezáltal egy újabb világháború kitörésének megállításában. A következő évek eldöntik majd, hogy vajon igaza volt-e jövendölésében.

Gyakran a legszörnyűbb történelmi folyamatok már javában zajlanak, amikor a világ tudomást szerez róla. Ha elolvasnád, hogyan leplezte le egy férfi a Holocaust borzalmait, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek