Miért vagy még szingli? – 11 válasz, amiért anno fizettek az aggleányoknak

GettyImages-56300649

Miért nem mentél még férjhez? Egész életedre szingli akarsz maradni? Nem érdekelnek a pasik? Az egyedülálló nők nap mint nap találkozhatnak hasonló otromba kérdésekkel, ez azonban nem mai jelenség – évszázadokkal ezelőtt is hasonló módon faggatták azokat a hölgyeket, akik nem mentek időben férjhez, inkább hajadonok, „aggszüzek” maradtak. Egy viktoriánus kori újság pénzt ajánlott azoknak a hölgy olvasóknak, akik a legmeggyőzőbb választ tudják adni a kérdésre, miért nincsenek férjnél.

Az angol Tit-Bits hetilap 1889-ben hirdette meg körkérdését, a legfrappánsabb válaszadóknak 5 schillinges jutalmat ajánlva, ami mai árfolyamon nagyjából 19 fontnak, vagyis 8000 forintnak felel meg: érkeztek is szép számmal válaszok, melyeket Bob Nicholson történész és a Ranker osztott meg az interneten.

1. „Van elég háziállatom, nem kell még egy. A férfiak kevésbé tanulékonyak, mint a kutyák, nem annyira szerethetők, mint a macskák, és nem olyan szórakoztatóak, mint a majmok.”

2. „Tejeslányként dolgozom, ez épp elég munka számomra. Ha férjhez mennék, nevelőnőnek, cselédnek, takarítónak, mosónőnek, varrónőnek és nővérnek kéne lennem egy személyben.”

3. „Mert hajadonként több munkalehetőség áll előttem, amelyek jobban fizetnek, és a beosztás is kedvezőbb.”

4. „A férfiak olyanok, mint a francia pite: kívülről vonzónak tűnnek, közelebbről nézve azonban üresek és szárazak.”

5. „Elhagyott kincsként sodródom a kapcsolatok kietlen tengerén.”

6. „Miként a vad musztáng minden erejével próbál menekülni a feléje közeledő lasszó elől, hiszen tudja, ha elkapják, vége a szabadságának, úgy futok én is a házasságot jelentő lasszó elől, a szabadságot választva a rabság helyett.”

7. „A házasság olyan, mint az elektromágnes, ha megfogtad a másik kezét, lehetetlen elengedni, még akkor is, ha nagyon fáj, vagy, mint a szánkózás, ha elkezdtél csúszni, nincs megállás, pedig gyakoriak a koccanások, ütközések.”

8. „Mert olyan vagyok, mint egy ritka, értékes porcelán: könnyű eltörni, majd összeragasztani, de nagyon nehéz másik hozzá hasonló darabot találni.”

9. „A kérdést A makrancos hölgy egyik sorával tudnám legjobban megválaszolni: Hidd el, hogy eddig férfi nem akadt, Kiről azt mondtam volna, hogy nekem Akármelyiknél többet is jelent.” (Harsányi Zsolt fordítása)

10. „Mert angol hölgy vagyok, az amerikai hölgyek pedig elhalászták az összes valamirevaló férjjelöltet.”

11. „Olyan vagyok, mint az önkéntes katonák: állandóan harcra készen állok, de sohasem hívnak bevetésre.”

12. „Szerelmes voltam egy John nevű úrba a munkahelyemen, a főnökség azonban lecserélte őt egy hölgyre, ugyanis ő feleannyi fizetésért is hajlandó dolgozni. Mivel idehaza nem talált megfelelő munkát, a szerelmem külföldre távozott, én pedig sajnos nem tudtam őt követni, ezért vagyok még mindig hajadon.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra