Mit csinál az, aki vigéckedik?

A mai Szófejtőből megtudhatod, honnan ered és mely mesterségre utal a vigéc szó.

Ha az angolból vettük volna át az elnevezést, akkor a vándorárusokat és házaló ügynököket háudujudúknak hívnánk – ahogy gúnyosan azokat az embereket is, akik mindenáron ránk akarnak tukmálni valamit. 

A kisztihand (küsse die Hand) kifejezéshez hasonlóan vigéc szavunk is a német nyelvből honosodott meg, ám míg előbbi szó jelentése ('csókolom a kezét') egy jottányit sem változott az évszázadok során, a vigéc – eredeti jelentéséhez képest – érdekes átalakuláson ment keresztül. 

A vigéc a német Wie gehtʼs Ihnen?, röviden: Wie geht’s? (Hogy van? Hogy s mint?) köszöntésnek a kiejtés szerinti átvétele. A magyar etimológiai szótár szerint a 19. században a jobbára osztrák vagy hazai német áruügynökökre ragasztották rá első ízben ezt a nevet, egyszerűen azért, mert rendszerint a Wie geht's? szófordulattal szólították meg potenciális vevőiket, mielőtt promózni kezdték volna nekik a portékájukat. 

Régi jó szokásához hűen aztán a magyar nyelv mindenféle képzővel ellátta ezt a jövevényszót, így ha valaki kereskedelmi utazóként működik, arra azt is mondhatjuk, hogy vigéckedik. De foglalkozástól függően is simán használhatjuk a kifejezést olyan (vigéckedő) emberekre, akik némi haszonszerzés céljából ránk akarnak sózni valamit. 

Ha tetszett a cikk, olvasd el a Szófejtő előző részét is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra