Videón a világ legnagyobb szemetelői: a magyarok a középmezőnyt erősítik

Mely országok termelik a legtöbb szemetet? Videón rakták egymás mellé a képzeletbeli szeméthalmokat, hogy kiderüljön, kik károsítják legjobban hulladékkal a környezetet.

A MetaBall Studios videója egy főre lebontva mutatja meg, a különböző országokban mennyi szemét keletkezik évente. A kidobott hulladékot virtuálisan egymásra halmozva épülnek fel a „tornyok”, amelyek harminckét, a videó készítője által kiválasztott nemzet egy-egy polgárának éves szeméttermését jelképezik.

A lista élén a Bahreini Királyság áll – a kőolajban gazdag közel-keleti szigetország minden egyes polgára évente 906 kilogramm, vagyis majdnem egy tonna szemetet „termel”, mely egymásra halmozva 4 és fél méterre emelkedik. A nem éppen dicsőséges ezüstérmet a kelet-afrikai Comore-szigetek nyerte: a Madagaszkártól északra található köztársaság egy-egy lakója évi 813 kilónyi szeméttől szabadul meg. A dobogó alsó fokán Kanada áll: a jégkorong hazájában minden lakos évi 777 kilónyi szemétet dob a kukába.

Kanadától alig marad el Dánia (évi 747 kiló szemét – a statisztikák szerint ők Európa legnagyobb szemetelői) és az Egyesült Államok (733 kiló), de Kuvait (709 kiló), Svájc (703 kiló), Luxemburg (653 kiló), Ausztrália (640 kiló), Izrael (624 kiló) és Németország (617 kiló) is az élbolyba tartoznak. A lista középső helyezettjei között szerepel többek között Nagy-Britannia (482 kiló személy/fő/év), Spanyolország (449 kiló), Portugália (440 kiló), Brazília (383 kiló) és Japán (356 kiló). Kicsiny méretének dacára Izland is évi 345 kiló szeméttől szabadul meg egy főre lebontva.

A lista végén a szegényebb országok „kullognak”: India (182 kiló), Banglades (149 kiló), Pakisztán (127 kiló), Etiópia és Kenya (mindkét afrikai országban 109 kiló). Magyarország nem szerepel a listán, de a statisztikák szerint hazánk egy átlagos polgára 387 kiló szemetet dob ki évente, vagyis a középmezőnybe, egy kis orrhossznyival Brazília elé sorolhatjuk magunkat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra