Ez a világ 5 legveszélyesebb nyaralóhelye

GettyImages-1176596776
Olvasási idő kb. 6 perc

Imádod a kalandokat? Szereted felfedezni a világot? Egy sima nyaralás számodra túl unalmas? Ezeket a veszélyes nyaralóhelyeket nézd (vagy inkább kerüld el jó messziről)!

Őszinte szívvel nehezen ajánljuk, hogy látogasd meg a világ legveszélyesebb helyeit: inkább kerüld el őket, vagy segíts az ott élőkön egy biztonságos módon, például adományozással. Az adrenalin utáni hajsza, a „velem nem történhet semmi baj” hozzáállás sokakat visz olyan külföldi úti célokra, ahol „megmutathatják, mit tudnak”, meg „nem is olyan veszélyes ez”. Az a helyzet, hogy de. Nézzük, milyen extrém helyszínek találhatók a világon, amelyek turisztikai hazárdjátékot kínálnak.

1. Death Valley, Amerikai Egyesült Államok

Az egyik legmelegebb hely a Földön, olyannyira, hogy itt mérték a világon a legmagasabb hőmérsékletet, 56,7 Celsius-fokot. Víz nélkül csak 14 órát lehet a helyszínen tartózkodni, különben halál a kaland vége. A kelet-kaliforniai völgyet az 1849-es kaliforniai aranyláz idején nevezték el, miután egy nagy csapat bevándorló eltévedt errefelé. Ennek ellenére máig sokan látogatják a területet a természeti képződmények (például a Racetrack Playa rejtélyes, mozgó kövei), a híres 51-es körzet és több titkos katonai bázis vagy az egykor őslakos indiánok meglátogatása miatt. Ha mindenáron meg szeretnéd nézni, az ott létrehozott nemzeti parkot érdemes keresni, akik segíthetnek a megfelelő felszereléssel, szállással, jó tanácsokkal – az egyik például az, hogy a gyalogtúrák szedik a legtöbb áldozatot a turisták között. A videóból kiderül, miért.

 2. Magyar áldozatokat is szedett a Dankil-mélyföld Afrikában

Szintén pokoli a hőség, a szárazság, de a mélyföldön még mérgező gázokat eregető gejzírek, savas, sós tavak és működő tűzhányók nehezítik az áthaladást Etiópia látványos, de élhetetlen területén. A National Geographic Magazin szerint ez „a legkegyetlenebb hely a Földön”. Nem annyira kietlen, hiszen százezer afar él a területen, illetve só- és káliumkitermelés is folyik itt, de az adrenalinhajhász turisták kirablására, megtévesztésére külön fegyveresek szakosodtak. 2012-ben magyarok is áldozatul estek, a kőzeteket gyűjtő Fábián Tamás geográfust és egyik társát, dr. Szabad Gábort lelőtték az Erta Ale vulkán tanulmányozása közben. Rajtuk kívül német és osztrák áldozatokat is azonosítottak, másokat elraboltak, de több túlélő is akadt, akik még időben be tudtak ugrani egy szakadékba. 

3. A világ legveszélyesebb repülőtere: zajos egy nyaralóhely

A karibi térség kedvelt úti célja a turistáknak, ám a Szent Márton-szigetre ez nem feltétlenül érvényes. A hajóval történő utazás biztonságos, de a repülők miatt akkor sem lesz nyugtunk, ha csak pihenni szeretnénk a félig francia, félig holland tulajdonú területen. A repülők ugyanis alig 30 méterrel a napozók feje fölött haladnak át, ami nemcsak hangos és zajos, de veszélyes is. A Princess Juliana hiába nemzetközi repülőtér, kifutópályája szinte összeér a Maho Beach strandjával. 2017-ben egy nő meg is halt bámészkodás közben, úgyhogy nem érdemes kockáztatni.

4. Ahol mindig történik egy katasztrófa: Szumátra, Indonézia 

A Föld hatodik legnagyobb szigete vonzó úti célnak számítana, ám ezen a területen olyan gyakoriak a természeti katasztrófák, hogy érdemes inkább nyugalmasabb nyaralóhelyet keresni. Az elképesztő természeti képződményekért cserébe gyakoriak a vulkánkitörések, a földrengések, a szökőárak és a földcsuszamlások. Szumátra nyugati partvidékét érintette 15 méter magas árhullámmal a 2004-es cunami, amely csak Indonéziában több mint 170 000 áldozatot szedett.

5. A világ legveszélyesebb tengerpartjai

A cseppet sem megtisztelő címért több part is versenyben van. A dél-afrikai Gansbaai például arról híres, hogy bár gyönyörű hullámokkal kényezteti a szörfösöket, aki igazán jól érzi itt magát, az a nagy fehér cápa (meg még néhány másik fajta). Hasonlóan cápákban gazdag a franciaországi, s egyébként gyönyörű Réunion sziget az Indiai-óceánon. A kaliforniai Bolsa Chica State Beach kisebb, de nem kevésbé veszélyes élőlényekkel várja a strandolókat: itt él a sárgahasú tengeri kígyó. Az állat jól úszik és merül, marása pedig a legtöbb esetben halálos. S ha ez nem lenne elég, egy harmadik állat is a strandolókra vadászik, igaz, ő a Virginia Beachet teszi élvezhetetlenné Amerikában. A part környékén vadon élő rókák garázdálkodnak, megtámadva embereket és házi kedvenceket egyaránt. A sorozatos támadások miatt külön figyelmeztetik a turistákat arra, hogy semmiképp se aludjanak a parton – de ezek után sétálni sem nagyon érdemes. A portugáliai Praia Do Norte a szörfösökre jelenti a legnagyobb veszélyt.

Az áramlatokat összegyűjtő mélytengeri árok miatt olyan hatalmas hullámok keletkeznek a vízben, hogy szinte minden sportoló ide vágyik, ám a legtöbben odavesznek, amikor játszani próbálnak velük. Végezetül a kínai Shenzhen Beachre is érdemes egy pillantást vetni, de csak jó messziről: annyira népszerű nyaralóhely, hogy a zsúfoltság elképesztő méreteket ölt, így a különböző betegségek viharos gyorsasággal terjednek, a gyerekek pedig gyakran a vízbe fulladnak a tömegnyomorban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek