A kockamedúza a föld tíz leghalálosabb állatának egyike

tcs cover

A természet csodái című sorozatunk legújabb részében egy olyan tengeri élőlényt mutatunk be, ami pillanatok alatt képes végezni velünk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak: a kockamedúzát.

kockamedúzákat a világ leghalálosabb állataiként tartják számon. Ugyan mérgüket elsősorban arra használják, hogy leterítsék áldozatukat, vagy megvédjék magukat a rájuk leselkedő ragadozókról, az óvatlan úszók is könnyen belehalhatnak csípésébe. 

Ki lakik odalent, kit rejt a víz?

Jelenleg összesen 51 fajta kockamedúzát ismerünk, a tudósok azonban úgy sejtik, maradtak még felfedezésre váró fajok. Ezek az áttetsző, világoskék lények nevüket a medúzákra kevéssé jellemző, kocka formájú testük után kapták. Egy fejlett példány akár a húsz centiméteres hosszúságot és szélességet is elérheti, csápjai pedig három méter hosszúra is megnőhetnek.

A közismerten veszélyes kockamedúzák a trópusi indiai-csendes-óceáni térségben élnek, de egyes fajai megtalálhatók a trópusi és szubtrópusi óceánokban is, beleértve az Atlanti- és a Csendes-óceán keleti részét, a Földközi-tengert, Japán, Dél-Afrika, Új-Zéland és Hawaii partjait. 

Egy különc kocka

A kockamedúzák sokban különböznek más medúzafajoktól: fejlettebb idegrendszerük viszonylag fejlett érzékszervi rendszert támogat, huszonnégy darab szemük képes érzékelni a fényt és a sötétséget; ahelyett, hogy az áramlatokkal sodródnának, aktívan vadásznak zsákmányukra; testfelépítésüknek köszönhetően gyorsan mozognak, percenként akár hat métert is képesek megtenni. 

A kockamedúzák mérge képes szívleállást okozni
A kockamedúzák mérge képes szívleállást okozniAuscape / Getty Images Hungary

Kockamedúza, a halálos

Prédájukat, az apró halakat vagy gerinctelen állatokat a csápjaikon található csalánsejtek segítségével ejtik el. Mérgük hatásos a rájuk vadászó ragadozók elleni védekezésben is. Annak ellenére, hogy mérgük miatt a kockamedúzákat gyakran emlegetik a tengeri élővilág leghalálosabb lényeiként, valójában csak néhány fajuk jelent halálos veszélyt az emberekre. 

Ausztráliában a Chironex fleckeri nevű faj felel a legtöbb halálesetért. Az 1800-as évek óta 79 áldozata volt, a legutóbbi 2021-ben: egy tizenhét éves fiú, aki egy queenslandi strandon fürdőzött. A kockamedúzák csípése szívleállást okozhat, a túlélők pedig hetekig heves fájdalmat érezhetnek a medúzatámadás után. A szakértők szerint úgy előzhetjük meg a balesetet, ha a veszélyes partszakaszokon teljes testet fedő lycraöltözetben indulunk úszni.

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele előző cikkeinkbe is! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra