Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

GettyImages-531663631

Ma Romániába, az erdélyi szászok egykori nagy központjába látogatunk.

Erdély délkeleti részén, a Kárpát-kanyarban, a Cenk hegy lábánál fekszik településünk, melynek területét a honfoglalás előtt bolgárok lakták. A 11. században Szent István várat építtetett a Cenk tetejére, amit kétezer évvel később II. András a Német Lovagrendnek adományozott. A 16. századra helyszínünk már fejlett, 8000 lakosú várossá terebélyesedett. A környék rengeteg csata színhelyéül szolgált, a tatárok és a törökök is elfoglalták, utóbbiak porig döntötték a védelemre szolgáló városfalakat. 1427-ben a város visszafoglalása után Luxemburgi Zsigmond itt tartott országgyűlést, 1467-ben moldvai hadjárata idején pedig itt pihent meg Hunyadi Mátyás. Az oszmán szultán oldalán álló moldvai fejedelem, később az Erdélyt megszálló osztrákok és a szászok is ostromolták, több ízben jelentősen le is rombolták a várost.

II. Rákóczi Ferenc szabadságharca idején a város nem csatlakozott a fejedelemhez, ezért a kurucok kifosztották, az 1848–49-es szabadságharc idején Bem tábornok foglalta el, majd az orosz cári csapatok vették be, mindössze egyetlen nap alatt. 1850-ben itt alapította meg Andrei Șaguna az első román nyelvű gimnáziumot, amely azóta is működik. A település – melyet ma 253 ezren laknak – sokáig az erdélyi szászok egyik legjelentősebb központjaként volt ismert, a II. világháború után azonban többségüket a Szovjetunióba deportálták.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra