Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

GettyImages-531663631

Ma Romániába, az erdélyi szászok egykori nagy központjába látogatunk.

Erdély délkeleti részén, a Kárpát-kanyarban, a Cenk hegy lábánál fekszik településünk, melynek területét a honfoglalás előtt bolgárok lakták. A 11. században Szent István várat építtetett a Cenk tetejére, amit kétezer évvel később II. András a Német Lovagrendnek adományozott. A 16. századra helyszínünk már fejlett, 8000 lakosú várossá terebélyesedett. A környék rengeteg csata színhelyéül szolgált, a tatárok és a törökök is elfoglalták, utóbbiak porig döntötték a védelemre szolgáló városfalakat. 1427-ben a város visszafoglalása után Luxemburgi Zsigmond itt tartott országgyűlést, 1467-ben moldvai hadjárata idején pedig itt pihent meg Hunyadi Mátyás. Az oszmán szultán oldalán álló moldvai fejedelem, később az Erdélyt megszálló osztrákok és a szászok is ostromolták, több ízben jelentősen le is rombolták a várost.

II. Rákóczi Ferenc szabadságharca idején a város nem csatlakozott a fejedelemhez, ezért a kurucok kifosztották, az 1848–49-es szabadságharc idején Bem tábornok foglalta el, majd az orosz cári csapatok vették be, mindössze egyetlen nap alatt. 1850-ben itt alapította meg Andrei Șaguna az első román nyelvű gimnáziumot, amely azóta is működik. A település – melyet ma 253 ezren laknak – sokáig az erdélyi szászok egyik legjelentősebb központjaként volt ismert, a II. világháború után azonban többségüket a Szovjetunióba deportálták.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra