Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

GettyImages-958989062

Afrika vadregényes tájairól hazaérkezve ma csak a szomszédba, Ukrajnába látogatunk, ahol egy mára már amerikaivá lett hollywoodi sztár született.

Ukrajna délnyugati részén, a Prut folyó partján járunk, egy 266 ezer fős településen – a környéken a 12. században Éleseszű Jaroszláv galíciai uralkodó épített erődöt, az „erőd népe” után kapta nevét a város, melynek első írásos említése két évszázaddal későbbre tehető. A Moldvai Fejedelemség részeként a település az oszmánok vazallusa volt, virágzó kereskedőváros jellege azonban idővel csökkent, ugyanis stratégiailag fontos elhelyezkedése miatt a háborúskodó nemzetek ütközőpontjává vált, az átvonuló tatárok, lengyelek, törökök, ukránok és oroszok is kifosztották. A 18. században egy rövid időre az Orosz Birodalomhoz került, 1775-től azonban egészen 1918-ig a Habsburg Birodalom, majd az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, 1849-től a Bukovinai Hercegség elnevezésű tartomány székhelyévé vált.

Ferenc József császár alapította a város máig fennálló híres tudományegyetemét, 1908-ban az addigra már főként német–zsidó lakosú településen rendezték az első jiddis nyelvi konferenciát. Az I. világháború után a város Romániához került, 1940-ben a Molotov–Ribbentrop-paktum titkos záradékaként a Szovjetunióhoz csatolták, később a románok visszafoglalták, a háború végén azonban a Vörös Hadsereg ismét elfoglalta. A város híres nevezetességének számít az egykori Bukovinai Takarékpénztár épületében álló Művészeti Múzeum, melynek homlokzatán egy Zsolnay csempekép – Darilek Henrik és Nikelszky Géza iparművészek munkája – látható, illetve a keleti ortodoxia egyik központja, Bukovina és Dalmácia ortodox metropolitáinak székhelye, amely 2011 óta az UNESCO világörökség része.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Minden kérdés megválaszolására 0 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra