Városvadász: kitalálod, melyik városban készült a kép?

monok-kossuth-muzeum

Ma Északkelet-Magyarország egyik nevezetes településére látogatunk el, amely bár apró, de két kastély és két múzeum is található itt.

Mai városvadászunkban Északkelet-Magyarország felé vesszük az irányt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település a Tokalj-hegyaljai Történelmi Borvidék és a Világörökség részét képezi. Az ugyan bizonytalan, hogy mikor telepedtek le itt az első magyarok, a honfoglalás idején vagy csak a tatárjárás után, de a 13. századtól már biztosan tudunk a létezéséről a mai nevével. A törökök Hasszán temesvári pasa 1567-es hadjárata során felégették a falut, és még az ez évi adóösszeírás pusztaként tartja nyilván. A 16. század végére azonban megint beindult itt az élet, a falu az Andrássyak kezébe került, akik benépesítették, felújíttatták a kiskastélyt és a közeli domboldalon egy nagyobbat is építtettek. A klasszicista stílusban átalakított barokk kastélyt a 19. században az Andrássyak a Gyermekvédő Ligának ajándékozták, azóta általános iskola működik benne, valamint kulturális rendezvényeket is tartanak benne. A falu másik nevezetessége a Fodrász Múzeum, valamint az egyik legnagyobb magyar államférfi szülőháza, amelyben ma szintén múzeum üzemel.

Felkészültél? Jöhet a kép!

A játék lezárult.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra