Városvadász: kitalálod, melyik városban készült a kép?

monok-kossuth-muzeum

Ma Északkelet-Magyarország egyik nevezetes településére látogatunk el, amely bár apró, de két kastély és két múzeum is található itt.

Mai városvadászunkban Északkelet-Magyarország felé vesszük az irányt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település a Tokalj-hegyaljai Történelmi Borvidék és a Világörökség részét képezi. Az ugyan bizonytalan, hogy mikor telepedtek le itt az első magyarok, a honfoglalás idején vagy csak a tatárjárás után, de a 13. századtól már biztosan tudunk a létezéséről a mai nevével. A törökök Hasszán temesvári pasa 1567-es hadjárata során felégették a falut, és még az ez évi adóösszeírás pusztaként tartja nyilván. A 16. század végére azonban megint beindult itt az élet, a falu az Andrássyak kezébe került, akik benépesítették, felújíttatták a kiskastélyt és a közeli domboldalon egy nagyobbat is építtettek. A klasszicista stílusban átalakított barokk kastélyt a 19. században az Andrássyak a Gyermekvédő Ligának ajándékozták, azóta általános iskola működik benne, valamint kulturális rendezvényeket is tartanak benne. A falu másik nevezetessége a Fodrász Múzeum, valamint az egyik legnagyobb magyar államférfi szülőháza, amelyben ma szintén múzeum üzemel.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra