Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

GettyImages-461976569

Ma a Közel-Keletre, Libanonba repülünk képzeletbeli gépünkön.

A Libanoni Köztársaság fővárosában, egyben legnagyobb településén járunk, a Földközi-tenger partján, 94 kilométerre az izraeli határtól. A kisebb félszigeten fekvő város változatos partszakasszal rendelkezik, egyes részeken homokos tengerpart, máshol meredek sziklás részek jellemzik. A forró mediterrán éghajlatú, 360 ezer fős (agglomerációjával együtt 2,2 milliós) város területét évszázadokon keresztül a kánaániták uralták, de innen indult útjára a föníciai nép is. A görögök is jártak itt, majd hosszú időn keresztül a rómaiak uralták a vidéket, később a Szentföld felszabadításáért harcba induló keresztes hadak is elhaladtak erre.

A 16. századtól egészen az I. világháború végéig az Oszmán Birodalom része volt a terület, mely ezt követően francia mandátum alá került. 1943-ban Libanon függetlenné válásakor településünket az ország fővárosává választották, és szépen fejlődött, gazdasági központ és turistaparadicsom lett, a ’70-es években kirobbant polgárháború azonban komolyan visszavetette ezt a folyamatot. Szintén súlyos károkat okoztak a városnak a 2006-os izraeli bombázások, illetve a 2020 augusztusában történt extrém erős kikötői robbanás, melyben a város mintegy fele súlyosan megsérült, és 200 ember vesztette életét.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra