Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

Képzeletbeli repülőnk ma Izraelbe visz bennünket.

A Haifa-öböl északi részén egy félszigeten, Izrael egyik legősibb történelmi városában járunk, melynek területe már 4000 évvel ezelőtt lakott volt. A települést, amely évezredeken át a Földközi-tenger keleti részének fontos kikötője volt, több ókori egyiptomi irat is említi. A föníciaiak birtokában lévő várost a zsidó törzsek sikertelenül próbálták tőlük megszerezni honfoglalásuk során, Nagy Sándor azonban sikeresen elfoglalta és gyarmatává tette Kr. e. 333-ban. A rómaiak alatt a Galileában állomásozó katonák bázisa volt, a középkorban a keresztesek foglalták el és tették Jeruzsálem eleste után fővárosukká. A 13. században a mamlúkok lerombolták és csak a 18. századtól vált újra fontos központtá.

Napjainkban a 47 ezer lakosú város két részre, új- és óvárosra tagolódik: utóbbit szinte kizárólag izraeli arabok lakják, máig ez a legorientálisabb hangulatú város az országban. Az óváros az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A tengeri kereskedelem ma már kevésbé jellemző a környékre, a város inkább vasipara révén foglal el fontos helyet az izraeli gazdaságban.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra