Városvadász: Kitalálod, melyik városban járunk?

Mai feladványunkkal az Adriai-tengerhez látogatunk.

Horvátország nyugati részén, közvetlenül az Adriai-tenger partján járunk, a horvát tengerpart legjelentősebb kikötővárosában. A 128 ezer lakosú város ősét a kelták alapították az ókorban, később a rómaiak létesítettek itt őrhelyet és postaállomást. A 7. században érkeztek ide a szlávok, akik az egykori római őrhely helyszínén új települést alapítottak, később frank birtok lett, majd a 15. században a német-római császár vásárolta meg. Ma ismert nevét először 1260-ban, IV. Béla magyar király egyik oklevelében említik.

A 16. század végén szabad királyi várossá nyilvánították, a következő században Magyarországgal együtt a Habsburg Birodalom része lett. A város fénykorát a 19. században, Magyarország részeként élte – a Monarchia idején a kormány sok pénzt (összesen mintegy 55 millió aranykoronát) ölt a kikötő és a tengeri kereskedelem fejlesztésébe, hogy az az olasz Trieszttel versenyezhessen. Itt találták fel az első működőképes önálló hajtású torpedót, és itt létesült a Ganz hadihajóüzeme, ahol a Monarchia legnagyobb csatahajója, a tragikus sorsú Szent István is készült.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.