Ez a Föld 10 legveszélyesebb városa: messziről kerüld el mindet

GettyImages-1498435324
Olvasási idő kb. 5 perc

Az utazók számára nemcsak az fontos, hogy melyik országban vagy városban várják őket a legszebb látnivalók, hanem az is, hogy hol milyen veszélyekre kell számítaniuk.

Amikor megtervezzük utazásainkat, a veszélyekre is felkészülünk, ha máshogy nem, hát azzal, hogy utasbiztosítást kötünk. Persze a legtöbben ezt azzal a céllal teszik, hogy esetleges megbetegedéseik orvosi költségeit minimalizálják: azon ritkán gondolkodunk, mekkora esélyünk lehet arra, hogy egy-egy városban valamilyen vagyon elleni vagy erőszakos bűncselekmény áldozatává válhatunk.

Ezek a világ legveszélyesebb városai

Ha távolabbi tájakra indulunk, azért gyakrabban merül fel bennünk az a kérdés, hogy vajon milyen viszonyok várnak majd a messzeségben. Különböző ranglisták évről évre napvilágra kerülnek azzal kapcsolatosan, hogy mely városokban van a legnagyobb veszélye annak, hogy kizsebeljenek bennünket, ezért legtöbben még az európai fővárosok utcáin is figyelnek arra, hogy ne farzsebbe dugott pénztárcával sétáljanak, és az értékesebb ékszereket sem utaztatják meg.

A mexikói Tijuana a világ legveszélyesebb városa
A mexikói Tijuana a világ legveszélyesebb városaDave G. Houser / Getty Images Hungary

A világ legveszélyesebbnek tartott városaiba hazánkból ugyanakkor meglehetősen sokat kell utazni: két kontinensen, mindössze három országban találhatók meg ezek. Íme, a lista:

 1. Tijuana, Mexikó
 2. Acapulco de Juarez, Mexikó
 3. Caracas, Venezuela
 4. Ciudad de Victoria, Mexikó
 5. Ciudad Juarez, Mexikó
 6. Irapuato, Mexikó
 7. Ciudad Guyana, Venezuela
 8. Natal, Brazília
 9. Fortaleza, Brazília
 10. Ciudad Bolivar, Venezuela.

Az észak-amerikai kontinens déli területei, valamint a dél-amerikai kontinens északi és keleti területein fekszenek tehát azok az országok, melyekben a legveszélyesebb városokat megtalálod?

Brazília két, Venezuela három, Mexikó öt településsel szerepel a listán, amelyet a 100 ezer főre vetített emberölések száma alapján készítettek.

A 2024-es lista összeállításában a 300 ezer lakosnál nagyobb, nem háborús zónákban fekvő nagyvárosokat vizsgálták, és érdekes, de ezeken a helyeken a kisstílű, piti bűncselekmények, mint például a zsebtolvajlás, kisebb arányban fordulnak elő, mint az olyan, sokkal kevésbé veszélyesnek ítélt városokban, amelyekben a bűnüldözés sokkal hatékonyabban működik, erősebb a gazdaság, és a politikai stabilitás is jelentősebb. A biztonságosabb városok általában olyan országokban találhatók, amelyekben a fegyverviselést meglehetősen szigorú szabályokhoz kötik, talán ezért sem kerülhetett fel egyetlen európai ország egyetlen városa sem erre a listára.

Mexikóban a kartellek okozzák a bajt

Mexikó elsősége a listán nem véletlen. A kormány évtizedek óta áll harcban a kartellekkel, amelyek az illegális szerekkel való kereskedelmet irányítják az Amerikai Egyesült Államok irányába. A jól finanszírozott, meglehetősen jól szervezett és természetesen igencsak erőszakos bűnözői csoportok teszik igazán veszélyessé ezeket a városokat, mivel folyamatosan harcban állnak azért, hogy ki kontrollálja az egyes csempészútvonalakat, a rivális kartellek mellett a kormánnyal is folyamatosak a fegyveres konfliktusok.

De mi a helyzet Európában?

Joggal merülhet fel benned annak kérdése is, vajon Európában mire számíts veszély terén. Többféle szempontból is megvizsgálható, mely városok számítanak veszélyesnek a kontinensen, ezek közül is mutatunk néhányat.

A szicíliai Cataniát veszélyesnek érzik lakosai
A szicíliai Cataniát veszélyesnek érzik lakosaiSalvo Olimpo / 500px / Getty Images Hungary

A Numbeo felületén az egyes városokban élők saját, szubjektív véleményüket mondhatják el arról, milyen veszélyes az élet egy városban. Az önbevallás alapján felállított lista a következő:

 1. Catania, Olaszország
 2. Marseille, Franciaország
 3. Birmingham, Egyesült Királyság
 4. Coventry, Egyesült Királyság
 5. Charleroi, Belgium
 6. Naples, Olaszország
 7. Montpellier, Franciaország
 8. Liège, Belgium
 9. Grenoble, Franciaország
 10. Nantes, Franciaország

A kontinensen ezekre a veszélyekre számíts

Érezhető némi túlsúly a mediterrán államok irányában a lista alapján, de nézzük azt is, egyes részterületekkel kapcsolatosan mit sugallnak az adatok! A zsebtolvajok a Quotezone, egy brit biztosítási alkuszcég ismeretei alapján Milánóban, Firenzében és Párizsban a legaktívabbak, a felmelegedés hatására a legnagyobb egészségügyi rizikója pedig annak van, ha Párizsban kap el a kánikula. Emésztőszervrendszeri megbetegedésekre a spanyol Benidormban kell a bulizóknak felkészülnie, a legszennyezetteb levegőt pedig Athénban kell beszívniuk a helyieknek és az utazóknak. 

A közúti balesetek száma Romániában és Bulgáriában a legnagyobb, az európai partokon pedig a magas vízszint okozta természeti katasztrófák jelenthetnek problémát.

Ha az is érdekel, a Budapestre utazókat milyen veszélyekre figyelmeztetik, ezt a cikkünket olvasd el!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek