Mi volt eredetileg a vargabetű, és mi köze a nagy kerülőúthoz?

Ez itt a Dívány szófejtő sorozata, melyben annak járunk utána, hogy mi fán terem egy-egy magyar szó vagy szólásmondás. A mai részből megtudhatod, mi köze van a kerülő útnak a lábbelikészítéshez.

A ’nagy görbe vonal’, illetve ’akarva vagy akaratlanul tett felesleges kitérő, kisebb-nagyobb kerülő út’ jelentésű vargabetű, valamint a vargabetűt csinál kifejezés eredete kapcsán többféle magyarázattal szolgálnak a szólásgyűjtemények. O. Nagy Gábor egyik értelmezése szerint a varga „amikor a csizmának való bőrt szabja, görbe betűkhöz hasonló alakokat rajzol késével a bőrre. Minthogy ezek a görbe vonalak némileg betű formájúak, tréfásan vargabetűnek nevezhették általában a nagy kanyarításokkal leírt görbe vonalat, különösen pedig a kerülőutat”.

GettyImages-834768820
ermess / Getty Images Hungary

A másik eredetmegfejtés a „vargabetű” elemben némi gúnyolódást sejt: mivel a vargák általában nem voltak iskolázott emberek, a legtöbbjük a betűket sem ismerte: „feltehető, hogy gúnyolódásból nevezték el őseink a nagy görbe vonalat vargabetűnek, mintegy arra célozva ezzel a tréfás elnevezéssel, hogy a vargák írástudománya nem terjed tovább egy görbe vonal lekanyarításánál. [...] Ebből a ’görbe vonal’ jelentésből alakulhatott a vargabetű ’kerülőút’ értelme” – olvasható O. Nagy Mi fán terem? című kötetében. 

Bernáth Béla néprajzkutató egy harmadik magyarázat lehetőségét is felveti: eszerint a fenti megfejtési kísérletek nem veszik kellően figyelembe Lehr Albertnek egy csizmadiamestertől származó feljegyzését, mely a Magyar Nyelvőr tizedik kötetében jelent meg. „A csizmadia szerint »az a vargabetű, mikor elszabok, vagy elvarrok, amit aztán el kell csinálni«. Tehát nem a szabásminta fölvázolásakor kanyarintott görbe vonal, hanem a hibás, az előre kijelölt vonaltól eltérő, elgörbülő szabás vagy varrás a vargabetű.” E magyarázat alapján logikusnak tűnik a vargabetű másik, ʼkerülő út, téves útʼ jelentése is.

És azt tudod-e, mit csinál az, aki vigéckedik? Ha lemaradtál sorozatunk eddigi részeiről, ide kattintva elolvashatod valamennyit.  

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra