Új üzemanyagtípust vezetnének be az EU-ban

GettyImages-1670353954
Olvasási idő kb. 3 perc

Meghiúsulhat a benzines és a gázolajjal működő autók tilalma, egyes európai uniós képviselők új típusú, klímasemleges üzemanyagokat vezetnének be.

Egy javaslat szerint azzal együtt is lehetőség lenne robbanómotoros járműveket értékesíteni, hogy teljesül az unió által kitűzött, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó cél. Egyes európai parlamenti képviselők a klímasemleges, szintetikus alapú bioüzemanyagokban látják a megoldás kulcsát. Több ötletük is van arra, miként lenne lehetséges mindez. 

A jelenlegi álláspont szerint az Európai Unió szén-dioxid kibocsátás csökkentésére vonatkozó céljai között többek között az is szerepel, hogy 2035-öt követően nem lehet már belsőégésű motorral hajtott autókat gyártani az unió területén. Az Európai Unió szén-dioxid-szabályozását 2026-ban tervezik felülvizsgálni.

Új üzemanyagfajtákkal biztosítanák a hagyományos autók jövőjét

Jelenleg az EU CO2-szabványai megkövetelik az autógyártóktól, hogy 2035-től 100 százalékkal csökkentsék átlagos kipufogócső-kibocsátásukat. Ez lényegében megtiltja a belső égésű motorral felszerelt új autók értékesítését. Mindez ugyan a használt autók piacát ez nem érinti, azonban a képviselők egy része most a gyártás fenntartása érdekében bővítené az üzemanyagok körét.

Az Euractiv.com szerint akár ismét terítékre kerülhet a szén-dioxid-korrekciós tényező (CCF) újbóli bevezetése is, amely az alternatív üzemanyagokat is beszámítaná a szén-dioxid-csökkentési célokba.

A javaslat megoldást jelentene arra, hogy 2035 után is lehessen új benzin és dízel meghajtású autókat forgalmazni, amennyiben a teljes üzemanyag-összetételhez azonos mennyiségű alternatív üzemanyagot is hozzáadnak. Egy másik javaslat pedig 90 százalékra csökkentenék az autógyártók számára előírt 100 százalékos kibocsátáscsökkentési kötelezettséget.

Ha egy új üzemanyagfajta megoldást jelent a CO2-kibocsájtás mérséklésére, 2035 után is gyárthatnak még hagyományos autókat
Ha egy új üzemanyagfajta megoldást jelent a CO2-kibocsájtás mérséklésére, 2035 után is gyárthatnak még hagyományos autókatAlexander Spatari / Getty Images Hungary

 A légkörből szereznék be az üzemanyaghoz szükséges alapanyagot

Felmerült a fentieken kívül lehetséges megoldásként az is, hogy a légkörből, és ipari létesítményekből leválasztott szén-dioxid felhasználásával elektromos üzemanyagot állítanának elő, azonban a kizárólagos e-üzemanyagok kategória bevezetésének folyamata egyelőre lassan halad. Az autóiparnak több időre van szüksége a műszaki kritériumok meghatározásához, és a tagállamok között is vita van jelenleg a támogatható e-üzemanyagok klímasemlegességi kritériumairól.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt olvastad már?
Érdekességek