Ez az állat azzal álcázza magát, hogy konkrétan átlátszó

tcs cover

Amerika trópusi övezetének legkülönösebb lakóit, az üvegbékákat részlegesen áttetsző testük segíti abban, hogy megmeneküljenek a rájuk leselkedő ragadozók elől.

A Közép- és Dél-Amerikában honos üvegbéka beszédes nevét rendjén belül is szokatlannak mondható megjelenéséről kapta: míg a háta szinte teljesen zöld, addig a hasát borító bőr és lábai áttetszők. Szokatlan külseje az őt tanulmányozó kutatókat is zavarba ejtette. Ha természetes ellenségei nem látnak át rajta teljesen, mi hasznát veszi részlegesen áttetsző bőrének, és vajon miért nem a többi fajra jellemző stratégiát választotta önmaga álcázására? 

A békák általában az élőhelyükhöz igazodó színük segítségével álcázzák magukat, hogy elkerüljék a nemkívánatos találkákat a rájuk leselkedő ragadozókkal. Az üvegbéka azonban más stratégiát választott. 

Az üvegbéka hasa és lábai áttetszők
Az üvegbéka hasa és lábai áttetszőkFotó: Thorsten Spoerlein / Getty Images Hungary

Dr. James Barnett, a kanadai McMaster Egyetem kutatója és csapata azt állítja, hogy ugyan az üvegbékák teste más békafajokhoz hasonlóan idomul a fák lombozatának sötétebb vagy világosabb zöldjéhez, áttetsző lábuk az, ami a legnagyobb hasznukra van az álcázásban. Mivel végtagjaik még inkább beleolvadnak környezetükbe, mint a hátuk, testük elveszíti a békák jellegzetes körvonalát, ezért a ragadozók sokkal nehezebben veszik észre őket. 

A kutatócsoport különböző kísérletekben tesztelte az üvegbéka különleges képességének hatékonyságát, amelyek során kiderült, hogy sokkal eredményesebb, mint az átlátszatlan, az élőhelyükbe a színük segítségével beolvadó békák stratégiája. 

A felfedezés nemcsak az üvegbékák rejtélyéről rántotta le a leplet, hanem arra is rámutatott, hogy milyen változatosak lehetnek a rejtőzési stratégiák az állatvilágban. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.