Fontos listán áll előkelő helyen Magyarország: ebben vagyunk az élen Európában

GettyImages-1499417978
Olvasási idő kb. 2 perc

A magyarok büszkélkedhetnek az ötödik legerősebb útlevéllel Európában, de nem sokkal előzi meg hazánkat a világ legnagyobbja sem.

A legerősebb útleveleket rangsoroló listára került fel Magyarország, amelyet csupán egy ázsiai törpeállam és négy európai ország utasított maga mögé.

Ezek a világ legerősebb útlevelei

Különböző tényezők alapján 199 ország és terület útlevelét értékeli és rangsorolja a VisaGuide.World Útlevél Index, egy útlevelek rangsorolására szolgáló rendszer azért, hogy megállapítsa azok erősségét. A lista első helyére idén májusban 91,15 ponttal a szingapúri útlevél került, így elnyerve a világ legerősebbje címet. Ezt követi az olasz, a spanyol, a francia és a német útlevél, amely után nem sokkal lemaradva következik a magyar is, 90,24 ponttal.

A világ hatodik legerősebb útlevele a magyar
A világ hatodik legerősebb útlevele a magyarAaftab Sheikh / Getty Images Hungary

Így számolják ki az erősségi indexet

Az egyedi rangsor eléréséhez minden utazási célponthoz egy értéket, egy úgynevezett Destination Significance Score-t (DSS) rendelnek, amely minden úti célnál egyedi az útlevélre, a GDP-re, a teljesítményindexre, a turisztikai indexre és a humán fejlettségi indexre érvényes belépési politika alapján. A pontszám kiszámítása alapján többek között olyan vízum- vagy beutazási szabályokat vesznek figyelembe, mint

a vízummentes utazás, az elektronikus utazási engedély, az elektronikus és a nagykövetség vagy más, kormány által jóváhagyott vízum, az útlevélmentes utazás vagy épp a tiltott belépés.

Miután minden célországhoz egyedi DSS tartozik, ez azt jelenti, hogy ha vízummentesen utazhat egy magasabb DSS-sel rendelkező célállomásra, akkor a kiválasztott útlevél magasabb értéket jelent, mintha vízummentesen lehet bejutni egy alacsony DSS-sel rendelkező országba. Mindez pontosabb rangsort ad az egyes útlevelek esetében.

A listán egyébként olyan országok kerültek mögénk, mint Ausztria, Írország, a Benelux-államok, a skandináv országok vagy épp Japán.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek