Végre megszólalhattak az űrben ragadt asztronauták: nem tudni, mikor térhetnek haza

GettyImages-2155676739
Olvasási idő kb. 2 perc

Biztonságban van Sunita Williams és Butch Wilmore, az a két asztronauta, aki a küldetése során meghibásodott öt hajtómű miatt bizonytalan időre az űrben ragadt. A Nemzetközi Űrállomásról maguk jelentkeztek be élő adásban.

Mint arról a Dívány is írt, Williams és Wilmore június 5-én indult el a floridai Kennedy Űrközpontból, hogy végrehajtsák a Boeing által fejlesztett Starliner űrhajó első emberes tesztrepülését a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A felszállást korábban kétszer is el kellett halasztani, majd amikor végre sikerült, az űrállomás felé haladva héliumszivárgást észleltek, és a manőverezést segítő 28 hajtómű közül öt elromlott, így az űrben ragadtak. 

Az eredetileg tervezett nyolc nap helyett immár több hete vannak az űrben. 

A két asztronauta már több hete az űr foglya

Noha még most sem tudni, mikor térhetnek haza, a két űrhajós a jelek szerint egy cseppet sem aggódik. Ezt láthatták azok is, akik figyelemmel kísérték a szerdai élő bejelentkezésüket egyenesen az ISS-ről. Az űrhajósokkal való beszélgetés részleteiről a 24.hu is beszámolt: Butch Whitmore nagyszerű helynek tartja az űrállomást, és azt is elmondta, mennyire tetszik neki a küldetés, valamint az űrhajó, amely

a meghibásodott hajtóművektől függetlenül is hihetetlenül jól teljesített, és precízen tudott kapcsolódni az űrállomáshoz.

Williams szerint miután küldetésük tesztrepülés, nem szokatlan, hogy nem ment teljesen zökkenőmentesen. Az űrhajós hozzátette, hogy nem szenvednek hiányt semmiben, most is, ahogyan ezelőtt is, minden szükséges eszköz a rendelkezésükre áll. 

Bármikor hazatérhetnének

Az űrhajósok teljesen biztosak abban, hogy a földi irányítóközpont segítségével bármikor útnak indulhatnának a Starlinerrel, ha esetleg valamilyen veszélybe kerülne az ISS. Az asztronauták egyébként egy cseppet sem bánják az elhúzódó űrutazást, ugyanis amellett, hogy nagyon jól érzik magukat, rengeteg izgalmas kísérletet is végeznek a fedélzeten.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek