Újabb ország száll be az ukrán háborúba: ebből még nagy baj lehet

ukrajna-haboru-2158864995
Olvasási idő kb. 2 perc

Várhatóan jelentős létszámú műszaki csapatot küld Ukrajnába Észak-Korea, hogy segédkezzen az oroszoknak a háborúban elfoglalt területek újjáépítésében.

Dél-koreai értesülések szerint északi szomszédjuk 3-4 műszaki dandárt küldhet Ukrajnába, a donyecki régióba az újjáépítési munkálatok támogatására. A TV Chosun információi szerint még július folyamán megindulhatnak az egységek – derül ki a Portfolio beszámolójából

Pénzt kap az ország, hogy beszálljon az ukrajnai háborúba

Az Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint Észak-Koreának összesen 10 műszaki dandárja lehet, ezekből küld Ukrajnába a nyár folyamán 3-4-et. Dél-koreai kormánytisztségviselők úgy tudják, hogy Észak-Korea mintegy 115 millió dollárt kaphat Oroszországtól a műszaki támogatásért és az újjáépítésben való részvételért cserébe.

A lépés nem keltett nagy meglepődést, hiszen nemrégiben találkozott egymással Oroszország és Észak-Korea vezetője. Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Phenjanban kölcsönös védelmet is tartalmazó, átfogó stratégiai partnerségi egyezményt írt alá.

Nemrég találkozott a két vezető, bizonyára az ukrajnai háborúról is szó esett közöttük
Nemrég találkozott a két vezető, bizonyára az ukrajnai háborúról is szó esett közöttükContributor / Getty Images Hungary

„Ha én lennék felelős az észak-koreai katonaság vezetéséért, megkérdőjelezném azt a döntést, hogy ágyútölteléknek küldjek katonákat az Ukrajna elleni illegális háborúba. És láttuk, hogy az orosz erők milyen veszteségeket szenvedtek...” – kommentálta a hírt Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára.

Noha meglehetősen aggasztó, hogy egy, eddig a háborúban szerepet nem vállaló ország csapatokat küld Ukrajnába, az ISW elemzése szerint annak nincs jele, hogy Észak-Korea közvetlen katonai műveletekben is részt készülne venni. Az viszont bizonyos, hogy a 3-4 műszaki dandár felszabadíthat orosz egységeket, amelyeket így a frontra lehet majd vezényelni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek