Kritikus a tojáshiány, azt kérik, senki ne vegyen a szükségesnél többet Ausztráliában

tojas-hiany-536878363
Olvasási idő kb. 2 perc

Annyira kevés jelenleg a tojás Ausztráliában, hogy a kormány megkérte az embereket, csak annyi tojást vásároljanak, amennyit feltétlenül szükséges. A kritikus hiány azért alakult ki, mert a madárinfluenza miatt sok tyúkok le kellett ölni.

Az elmúlt időben egyre több baromfifarmon mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét. Május eleje óta az ország délkeleti felében összesen 11 üzemben jelent meg a fertőzés, ami miatt

összesen 1,5 millió tyúkot kellett elpusztítani. 

A tojáshiány miatt korlátozzák a vásárlást

A helyzet olyan súlyos, hogy az ausztrál kormány megkérte az embereket: ne vásároljanak a szükségesnél több tojást. „A fogyasztók rövid távon számíthatnak néhány üres polcra, azonban a készleteket átirányítják a hiányos területekre” – mondták.

A hiány miatt kilencven perccel rövidebb ideig, fél 11-ig lehet reggelit vásárolni a McDonald'sokban jelenleg Ausztrália egész területén. „Továbbra is szorosan együttműködünk az ausztrál gazdák, termelők és beszállítók hálózatával, hogy kezeljük ezt a kihívást – nyilatkozta a gyorsétteremlánc képviselője.

Az egyre terjedő madárinfluenza miatt alakult ki a tojáshiány
Az egyre terjedő madárinfluenza miatt alakult ki a tojáshiánytawatchaiprakobkit / Getty Images Hungary

A hatóságok ennek ellenére úgy gondolják, az ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. A madárinfluenza az ausztrál tojótyúkoknak kevesebb mint 10%-át érintette, ám ennek ellenére egyes vállalkozások korlátozták, hogy mennyi tojást lehet náluk vásárolni. A kritikus helyzet ellenére az mindenképpen jó hír, hogy az azonosított madárinfluenza törzsek egyike sem a H5N1-es változat.

A madárinfluenza egyre nagyobb aggodalmat vált ki a szakemberekből és a döntéshozókból. Ahogy arról a Dívány is írt, az Amerikai Egyesült Államok kormánya 176 millió dolláros megbízatással kérte fel a Modernát egy madárinfluenza elleni mRNS-vakcina létrehozására. Attól tartanak ugyanis, hogy a Covid után a H5N1 okozhatja a következő világjárványt. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek