Miért hívnak Harmincad utcának egy mindössze 70 méter hosszú utcát?

Mi köze a Habsburg adópolitikának, Raoul Wallenbergnek, az angoloknak és egy játék macinak a pesti belváros rövid sétálóutcájához?

A Harmincad utca a pesti belváros, az V. kerület jellegzetes, 70 méter hosszú, hat házból álló sétálóutcája, amely az Erzsébet tér és a Vörösmarty tér között húzódik. Az utca évtizedeken keresztül adott otthont a budapesti brit nagykövetségnek, ma pedig az egyik legnépszerűbb angol komikushoz köthető szobrocskára lelhetnek itt a szemfüles járókelők. De mi köze az utcának a harmincas számhoz?

A Belváros és a Lipótváros határán fekvő területen az egykori pesti városfal lebontása után, a 18. században kezdődött földszintes házak építése, majd a kiegyezést követően, a nagy városfejlesztési láz idején jöttek létre a ma is itt álló, szecessziós stílusú bér- és bankpaloták. Az utca már a 17. században elnyerte a Zoll Gasse, vagyis Vám köz elnevezést, mai nevét pedig az 1700–1800-as években itt állt hivatalról kapta, amely a harmincadvám adminisztrációját intézte.

A harmincadvám a középkorból származó adóforma, amelyet Károly Róbert vetett ki az országon áthaladó árukra, majd Zsigmond király módosításával nyerte el közismert formáját: a mai szemmel primitívnek számító vámtörvény szerint minden, az országba behozott vagy kivitt áru harmincadrésze az uralkodó kincstárát gyarapította. Később a külkereskedelmi értékvám az országon belül szedett határvámmá alakult át, de nevét továbbra is megőrizte.

A brit nagykövetség épülete a Harmincad utca és az Erzsébet (Engels) tér sarkán (1956).
A brit nagykövetség épülete a Harmincad utca és az Erzsébet (Engels) tér sarkán (1956).Fortepan / Nagy Gyula

A 18. században az ország felett uralkodó Habsburgok szerették volna növelni a bevételeiket, a magyar rendek azonban a nemesség megadóztatásának semmilyen formáját nem voltak hajlandók elfogadni, ezért a bécsi központi kormányzat végül a vámdíjakat emelte fel: a magyar mezőgazdasági terményekre hatalmas kiviteli vámokat pakoltak, ami külföldön versenyképtelenné tette őket. Ezt a nagy múltú, de kegyetlen vámot szedte a mai Gerbeaud cukrászda (Vörösmarty tér 7–8.) helyén állt Harmincad Hivatal.

A Harmincad utca jellegzetes épületei közé a tartozik a 2. szám alatt található, műemlékvédelem alatt álló Röszler–Muráti ház, amely ma a Bank of China budapesti székhelye, illetve a 6. szám alatt lévő, eredetileg a Hazai Bank számára épült szecessziós palota, amelynek pincéjében 1944 végén a svéd nagykövetség Raoul Wallenberg vezetésével zsidómentő tevékenységét végezte. Az épületben – amelyet a háború végén a szovjet hadsereg szétrabolt – 1947-től egészen 2017-ig az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége működött.

Az egykori nagykövetség kapuja mellett egy brit ikon, Mr. Bean hűséges játék mackójának bronz miniszobra áll: a 2020 őszén elhelyezett alkotás az ungvári származású gerillaszobrász, Kolodko Mihály munkája, aki az elmúlt években számos hasonló, apró műremekkel örvendeztette meg a főváros lakóit.

Érdekel az utcanevek története? Kísérd figyelemmel Térfigyelő sorozatunkat, amelynek előző részében az Aranykéz utcáról nyomoztuk ki, hogy miért hívják így.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra