A csepeli Csillagtelepnek semmi köze az űrutazáshoz, sokkal prózaibb a név eredete

A XXI. kerület ismert városrészén, Csepel-Csillagtelepen egymást érik a csillagászattal és az űrhajózással kapcsolatos utcanevek, a terület mégsem innen kapta hangzatos nevét, amely fél évszázaddal azelőtt született, hogy Gagarin elindult volna a kozmoszba.

Az 1950 előtt önálló városnak számító Csepelhez tartozó településrész benépesítése 1911-ben kezdődött, de a terület egészen az 1930-as évekig nem kapcsolódott közvetlenül a település központjához, míg Csepel-Erdőalja beépítési folyamata ki nem pótolta a hézagot. Csillagtelep alapítói – a legendákkal ellentétben – nem voltak lelkes csillagászok: a városrész nevét valójában a terület parcellázását lebonyolító ügyvéd, dr. Csillag Sándor után kapta.

A névadó azonos lehet a Nagykátán élő dr. Csillag Sándor ügyvéddel, aki 1920 februárjából származó bírósági feljegyzések szerint néhány társával együtt rágalmazás ügyében lett a törvény elé idézve, ugyanis azt merészelték mondani gróf Ráday Gedeon kormánybiztosra (az Antibolsevista Comité alelnökére, akit egy évvel később belügyminiszterré neveztek ki), hogy működése „a múlt században szokássá vált elposványosítás rendszerét követi” és „hivatali hatalmát személyes bosszúra használja”. Egyéb információval sajnos nem rendelkezünk személyével kapcsolatban.

A terület telepszerű beépítése a szocialista érában, 1955 és 1968 között zajlott, miután Csepel a főváros része lett. Ez az időszak épp egybeesett az űrverseny korszakával, amikor a szovjet kozmonauták sikereinek nyomán sorra alakultak a Gagarin őrsök, és minden gyerek űrhajós szeretett volna lenni. A városvezetésnek nem is kellett több: Csillagtelep ekkoriban épült közterületeit szinte egytől egyig az űrkutatáshoz kapcsolódó nevekkel látta el: Merkúr utca, Vénusz utca, Jupiter utca, Mars utca, Rakéta utca, Űrhajós utca, Tejút utca, Kozmosz sétány és Orion utca is található itt, mind a mai napig. Nem csoda, hogy széles körben él a legenda, miszerint a telep maga is kozmikus névadás eredményeként kapta elnevezését.

Csillagtelep, 780. utca (később Vénusz utca), 1959.
Csillagtelep, 780. utca (később Vénusz utca), 1959.Fortepan / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György

Ez azonban nem így történt. A telep kiépítése a ’80-as években folytatódott: 1983 és 1988 között a Nap utca panelházai készültek el, 1986 és 1988 között pedig délebbre, a Rakéta utca és a Krizantém utca között épült fel házgyári, paneles lakótelep. 2012 decemberében a kerületrész nevét a Fővárosi Közgyűlés Csepel-Csillagtelepre változtatta. Az űrhajós imázsra ráerősítve tavaly adták át a frissen kialakított Tejút parkot, amely űrhajócsúszdával, „planetáriummal” és más játszási, sportolási lehetőségekkel várja a környékbeli gyerekeket, de a felnőttek számára is ideális testmozgásra, kikapcsolódásra.

Ha érdekel az utcanevek története, kísérd figyelemmel Térfigyelő sorozatunkat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra