A magyarok kedvenc tengerpartjáról érkezett rossz hír

GettyImages-694509869
Olvasási idő kb. 3 perc

Még a szakembereket is meglepte, mekkora a forgalom a horvát tengerpart felé vezető autópályákon. A szokatlan mennyiségű átutazóról egy helyi napilap adott hírt, de arról is beszámoltak, hogy milyen változásokat terveznek a dugók megszüntetésére. Ez minden, Horvátországba autóval érkező turistát érint majd.

Egy horvát napilap nyomán számolt az idén különösen hamar kialakuló, és egyre gyakoribbá váló torlódásokról és dugókról az Infostart. A tengerpartra igyekvő nyaralók okozzák a nehéz forgalmi helyzetet.

Az idei év első hat hónapjában már 4,3 millióval több járművet regisztráltak a horvát utakon, mint 2023 első felében. Az egyre nagyobb forgalmat különféle változtatásokkal, sebességkorlátozással és az autópálya használat díjának emelésével mérsékelnék. 

Egyre több a dugó az autópálya felé, a hírek szerint változtatnának a közlekedési szabályokon
Egyre több a dugó az autópálya felé, a hírek szerint változtatnának a közlekedési szabályokond3sign / Getty Images Hungary

A hírek szerint sokkal többen indulnak a tengerpart felé

A lapnak nyilatkozó szakemberek úgy vélik, több tényező is befolyásolta az autópályák forgalmának ilyen mértékű növekedését. A tengerparttal rendelkező ország csatlakozott a schengeni övezethez, bevezették az eurót is. A közel-keleti háború és az egyre gyakoribb erdőtüzek szintén hatottak a forgalom növekedésére.

A tengerpart egyre népszerűbb úti cél

Horvátország az Európa minden tájáról érkező turisták felkapott autós úticéljává vált. Egyre több német indul a horvát tengerparthoz, akik az idei évben a hosszabb nyaralások helyett rövidebb vakációra érkeznek a szomszédunkba.  

A járművek mennyiségének ilyen nagy arányú emelkedése komoly forgalmi dugókat és torlódásokat okoz az autópályákon.

Arra is figyelmeztettek, hogy az autópályákon kialakult forgalmi dugókért sokszor maguk a sofőrök felelősek, akiknek vezetési stílusa miatt jönnek létre az úgynevezett fantomleállások vagy fantomtorlódások. Akár egy előző kamion, vagy egy túl gyorsan hajtó, majd hirtelen fékező sofőr is okozhat fantomtorlódást, amely akár 20 kilométer per órás sebességre veti vissza az autók mozgását. 

Éppen ezért forgalomkorlátozást szeretnének a hírek szerint bevezetni arra az időszakra, amikor a horvát tengerpartok jóval több utazót csábítanak az országba.

A fizetőkapus rendszeren is változtatnának, és elektronikus fizetési módokat vezetnének be annak érdekében, hogy a kapuknál se kelljen megállniuk az autósoknak. 

Változnak az autópályadíjak

Ismét bevezetik a nyári tarifát is, tíz százalékkal emelik a szezonban az autópálya használati díját. Az emelt összegű tarifa július 1 és szeptember 30 között van érvényben. A nyári tarifa azonban nem vonatkozik a nehézgépjárművekre, így az autóbuszokra és kamionokra sem. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek