Ennyi mindenre képes egy vidra egy kaviccsal: akár cirkuszban is felléphetnének

tcs cover

Nem önszórakoztatás céljából zsonglőrködnek, annál komolyabb szándékuk vannak azokkal a kavicsokkal.

Nagy teste ellenére a tengeri vidra (Enhydra lutris) a fóka vagy a fülesfókafélék ügyességével közlekedik a tengerben, mozgása hajlékony, és fáradhatatlanul játékos. A vízben táplálkozik és szaporodik, és idejének legnagyobb részét azzal tölti, hogy lebegni hagyja magát a partok közelében, a nagy tömegben jelen lévő moszatágyon. Csak nagyon ritkán tér vissza a szárazföldre.

Gondoltad volna? 

  • A vidrabunda hosszú és merev szőre azért olajos, hogy taszítsa a vizet. Valójában olyan megbízható védelmet nyújt, hogy az állatok bőre soha nem lesz nedves.
  • A vidra légvétel nélkül legalább 400 métert tud víz alatt úszni, és eközben rövidebb szakaszokon eléri a 15 km/h úszósebességet.
  • A tengeri vidrák párokban, egymás kezét fogva alszanak, hogy ne sodorja el őket az ár.

A halevő vidrák megőrizték tipikus ragadozó fogazatukat, amelyek a hús megragadására és kitépésére alkalmasak, míg a többiek, köztük a tengeri vidra fogazata a kemény testek feltörésére vált alkalmassá, és karmaik csaknem teljesen visszafejlődtek – hasonlóan a kézlemezhez, amely lecsökkent, és ezáltal az ujjak mozgékonysága fokozódott.

A tengeri vidra alkalomszerűen elfogja a halakat, de kedvencei a tengeri sünök, a tintahalak, a rákok és a kagylók, amelyeket a tengerfenéken vagy a sziklás aljzatban akár 30 méterre lemerülve is felkeres. A szívkagylót, az osztriga vagy a teknősbéka héját pedig úgy töri fel, hogy egy nagyobb kődarabot a mellkasára tesz, és „kezével” megragadva zsákmányát ehhez ütögeti, mintha az egy kovácsüllő lenne.

Az alábbi videóban megnézheted, milyen bámulatosan zsonglőrködnek a vidrák a kavicsokkal:

Hanyatt fekszik, végiggörgeti a mellkasán és a nyakán a kavicsot, mintha masszírozná magát, néha feldobja, aztán ügyesen el is kapja, és mindezt csukott szemmel is simán végigcsinálja. És hogy mi célból? A feltételezések szerint ez a rekreációs zsonglőrködésnek tűnő mutatvány valójában arra jó, hogy az állat ráleljen a legtökéletesebb eszközre, amivel a kemény héjú zsákmányt is könnyedén feltörheti.    

Néhány kőhöz annyira kötődnek a vidrák, hogy kedvencükként őrzik és mindenhová magukkal viszik, méghozzá nem akárhogy: a hónaljuk zsebként használt mélyedéseiben tárolják az eszközeiket, és itt rejtik el a megszerzett zsákmányt is, amit a víz felszínére érve rögvest el is majszolnak.  

Ha érdekelnek még a természet további csodái, olvasd el sorozatunk előző részét is, amelyben az egyiptomi ugróegerek furcsaságairól írtunk.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra