A tenger lassan elemészti ezt a falut, évről évre több házat ragad magával

Diósi Szilvia
GettyImages-1316156055
Olvasási idő kb. 5 perc

Elképesztő módon emelkedik a tenger vízszintje a Mexikói-öbölben, ha így folytatódik, hamarosan víz alá kerülhet Alvarado faluja, és a helyiek elveszíthetik az otthonaikat.

Szegény családok apró házai álltak a tengerparton, most csak egy hatalmas víznyelő található a helyükön. 2022. október 2-án kora reggel óriási vihar kerekedett, és könyörtelenül végigsöpört a mexikói Las Barrancas táján. Nem ez volt az első alkalom, hogy a vihar házakat és egy darab tengerpartot rabolt el Alvarado településen, egy szakadék lábánál fekvő halászfaluból. A településnek kicsit kevesebb mint 300 lakosa van, és lakossága az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent. Ez részben a munkalehetőségek hiányának köszönhető, ami elűzi a fiatalokat, de leginkább azért, mert a tenger egyre inkább azzal fenyeget, hogy

elragadja a kis épületeket, és fedél nélkül hagyja a családokat.

A harc a tengerrel tizennégy éve kezdődött, de tíz éve fokozódott a helyzet. Az eróziót 2021-ben a hurrikánok és trópusi viharok gyorsították fel. Hiába védekeznek a helyiek homokzsákokkal és gumiabroncsokkal, ha jön a szél, a part egy újabb darabja leszakad.

A Mexikói-öbölben található falut hamarosan elemésztheti a tenger
A Mexikói-öbölben található falut hamarosan elemésztheti a tengerWikimedia Commons

10 éve küzdenek a tengerrel a faluért

Nemcsak Alvaradót érinti a tenger térhódítása, az első érintett város Matalauva volt, ezt követte Zapote, majd elkezdték elveszíteni a tengerpart nagy részét. A helyiek már halászni is alig tudnak, messze ki kell menni a tengerre, pedig nem is olyan régen még gyakori volt, hogy a gyerekek a hullámokban játszottak, miközben az asszonyok a parton halásztak.

Sokan éltek a környéken a tengerből, ami most el akarja pusztítani őket.

Az éghajlatváltozás és a rosszul tervezett projektek okozhatják a település vesztét. A tengerszint fokozatosan tovább emelkedik. A Mexikói-öböl vizében ez az emelkedés mintegy háromszor gyorsabb, mint a globális átlag derül ki a Nature folyóiratban 2023-ban megjelent tanulmányból. Ennek oka lehet a fontos élőhelyek, például a tengeri füvek és zátonyok, a partokat védő természetes gátak elvesztése. Már 100 méternyi partot elvett a tenger, amely ez nemcsak a halászatra van hatással, hanem a társadalomra is. A helyiek a parton találkoztak, beszélgettek egymással,

most turistából is egyre kevesebb érkezik a környékre.

A tenger már elemésztett több házat és a part egy részét is
A tenger már elemésztett több házat és a part egy részét isWikimedia Commons

De az emberi tevékenység – a szállodai övezet bővítése, a hatástanulmányok nélkül végzett, rosszul megalapozott munkálatok – is rontott a helyzeten. A régió strandjainak eltűnése egyéb különböző tényezőkre is visszavezethető, mint a folyók által korábban a tengerbe szállított üledékek elvesztése vagy a gleccserek olvadása, ami továbbemeli a tengerszintet. De mindenekelőtt a Veracruz kikötőjében végzett bővítési munkálatoknak és az Alvarado északi részén lévő hullámtörők építésének köszönhető. Sok lakos eladta a hajóit, mert már nem tudott halászatból megélni, mások azért költöztek el, mert a tenger elragadta az otthonukat.

Sokan próbálnak az Egyesült Államokba átszökni, és ott szerencsét próbálni, de a határőrség gyakran elkapja őket, és visszaküldik.

Nincs válasz a kormánytól

A hatóságok nem tesznek semmit, a helyiek már több mint egy évtizede próbálnak segítséget kérni. Több ígéretet is kaptak, de nem történt még semmi. Egy hullámtörőt ígért nekik korábban Javier Duarte de Ochoa, de az állam kormányzóját számos korrupciós bűncselekménnyel megvádolták, majd 2017-ben börtönbüntetésre ítélték. A hullámtörő a part védelmét és az áramlatok elterelését szolgálta volna, 2014-ben hasonlót avatott fel a szomszédos Matalauva település, ahol a turizmus is fellendült azóta. Csak, hogy ezek a hullámtörők valójában nem is oldják meg a problémát,

csak megváltoztatják az áramlatok dinamikáját, így a problémát máshová helyezik át.

Az igazi megoldást az üledékhiány megoldása jelentené, ami természetes gátat emelne a tenger hullámai ellen. A tenger nemcsak az embereket fenyegeti, a környék több mint 80 állat- és növényfajnak ad otthont, és mintegy 30 madárfaj is menedéket talál itt.

A szemét is rengeteg gondot okoz a tengerparton
A szemét is rengeteg gondot okoz a tengerpartonVW Pics / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy a Las Barrancas megmeneküljön, a tudatosság is kulcsfontosságú. Rengeteg szemetet is vet a partra a tenger, de az emberek is eldobálnak sok mindent, rengeteg műanyagot is. Így arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy a helyieket tudatosságra neveljék, például újrahasznosításra.

A szemét elégetése egy másik probléma, ugyanis nincs köztisztasági szolgáltatás a környéken.

A helyiek attól félnek, hogy a segítség a kormány részéről túl későn fog érkezni, amikor már nem lehet megmenteni a települést, mint El Bosque városát, amelyet teljesen elnyelt a tenger. Miután évekig szenvedtek az áradások és árhullámok pusztításától, idén februárban az összes lakost ki kellett telepíteni.

A boszorkányok szigetén élő, természet feletti képességekkel megáldott gyógyítók ma is űzik mágikus mesterségüket, mint elődeik évszázadokkal ezelőtt. Tudj meg róluk többet az alábbi cikkünkben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek