Befordulnak a tehenek, ha elválasztják őket a legjobb barátjuktól

tcs cover

Gondoltad volna, hogy a tehenek, akár csak mi, emberek, szeretnek a barátaikkal lenni? Ráadásul rosszul érinti őket, ha el kell válniuk tőlük.

A tehenek – az állatok, akiket legtöbbünk csak az autó mellett elsuhanó táj zöld lankáin, a tejesdoboz oldalán vagy egy félbevágott hamburgerzsemlében láthat – képesek barátkozni, mi több, ha elválasztják őket a legjobb barátjuktól, megnő a stressz-szintjük, ami a tejtermelésükre is hatással van – állapította meg kutatása eredményeként Krista McLennan, a University of Northampton doktorandusza. 

A tehenek legjobb barátja a... tehén!

A nőstény szarvasmarhákat kétszer harmincperces időintervallumban vizsgálták. Az első harminc percben egy általuk jól ismert és kedvelt egyeddel, a másodikban pedig egy számukra ismeretlennel zárták őket össze. A vizsgálatok alapján az állatoknak az első etapban alacsonyabb volt a pulzusa és a stresszért felelős kortizolszintje. 

McLennan rámutatott arra, hogy a modern gazdálkodási gyakorlat túl sűrűn szeparálja el egymástól az állatokat mind az állomány mozgatása, mind az orvosi vizsgálatok során. A legnagyobb problémát pedig az állatok újracsoportosítása jelenti, a beilleszkedés miatt ugyanis ilyenkor megnő a stressz-szintjük. 

A tehenekek is van legjobb barátjuk
A tehenekek is van legjobb barátjukfranckreporter / Getty Images Hungary

Éljenek a boldog tehenek!

„Ha arra ösztönözzük a gazdákat, hogy tartsák szem előtt, hogy a teheneket jó érzéssel tölti el a barátaik közelsége, azzal javíthatjuk a tejhozamukat és csökkenthetjük a stressz-szintjüket, ami nagyon fontos az állatok jólléte szempontjából”  – vonta le a következtetést McLennan, és hozzátette: több gazda is beszámolt arról, hogy szemtanúja volt tehénbarátságok szövődésének. 

A tehenek barátaik körében nem csak nyugodtabbá, élesebb észjárásúvá is válnak. A University of British Columbia a borjak kognitív képességeinek vizsgálatára alkalmazott tesztjében azok az állatok teljesítettek jobban, akik nem társaiktól elzárva, hanem a barátaikkal együtt éltek. 

Mindkét kutatás eredménye azt bizonyítja, hogy a tehenek személyiséggel és összetett érzelemvilággal rendelkező lények.  

Ha érdekelnek a természet csodái, kattints, és olvasd el sorozatunk előző részét is

Oszd meg másokkal is!
Mustra