Hírességek, akik jótékonyságukról is híresek

GettyImages-1359441210 (1)
Berényi Bianka

Íme néhány sztár, aki úgy gondolja, jobb adni, mint kapni.

Ha van valami igazi értelme annak, hogy híres vagy, az például az, hogy teljes mellszélességgel odaállhatsz a jó ügyek mellé. A jótékonykodó sztár nem ismeretlen fogalom, de van, aki azért teszi, mert tudja, hogy emiatt is csak róla fognak beszélni, és van, aki valóban önzetlenségből, sokszor névtelen szándékkal. Nézzük, kik azok a sztárok, akik nem félnek kinyitni a pénztárcájukat a  ügyekért.

Matt Damon

A színész-producer maga is híve mások megsegítésének, és ő az elemek mellett teszi le a voksát, pontosabban a víz mellett. Saját alapítványa, az Africa Foundation társult a Water.org-gal, így próbálva tiszta ivóvizet biztosítani a hátrányos helyzetű országokban élőknek, többek közt Brazíliában, Ugandában és Indonéziában. Eddig több mint 17 millió embert láttak el tiszta vízzel, mely sokszor életmentő. 

Keanu Reeves

A Mátrix sztárja messze földön híres jótékonykodásairól, pedig sok esetben anonim módon teszi azt. Keanuról szinte lehetetlen felsorolni, hány ügy mellett állt már ki, most legutóbb a Mátrix 4 bevételének 70%-át is rákkutatásra adományozta. De 2009-ben sem tétlenkedett. Saját alapítványt hozott létre gyermekkórházak alapítására szánva. Keanu jótékony tettei mögött azonban sajnos szomorú események bújnak meg. Családi tragédiák sora árnyékolta be a színész életét, és húgát 1990-ben leukémiával diagnosztizálták. Reeves filmjeiből kapott bevételének nagy részét sokszor nem is magának tartja meg, hanem szétosztja a többi stábtag közt, mert szerinte rajtuk múlik egy film igazi varázsa. Ezt pedig a Mátrixban még megspékelte azzal is, hogy minden közreműködő kaszkadőrnek vett ajándékba egy Harley Davidsont. 

J. K. Rowling

A Harry Potter írónője szintén előkelő helyet foglal el a jótékony angyalok képzeletbeli listáján. A 7 regényből befolyt bevételének legnagyobb részét jótékonysági célra költötte. Ő volt az első író, aki felkerült a Forbes milliárdosok listájára vagyonával, de gyorsan le is került onnan, miután 160 millió dollárt eladományozott. 

Oprah Winfrey

A műsorvezetőnő Amerika kedvenc tévés háziasszonya és üzletasszonya, de jótékonykodni is szeret. Oprah több száz millió dollárt költött már jótékonyságra. Csak pár ügy, amiért Winfrey már kiállt: a Katrina hurrikán áldozatainak segítése, a Nemzeti Gyermekvédelmi Törvény elősegítése, az oktatás támogatása, az egészségügy és a nők helyzetének jobbá tétele, valamint a gyerekek segítése. 

Oprah Winfrey
Oprah WinfreyGetty Images

Elton John

Az angol dalszerző-énekes 2016-ban 38 millió dollárt adományozott különböző jótékonysági szervezeteknek. Elton maga is alapított egy AIDS-alapítványt, amely 24 éve sikeresen fut a HIV-vírus okozta betegség elleni küzdelemben. 

Angelina Jolie

A színésznőről köztudott, hogy szívén viseli az árvák és hátrányos helyzetűek sorsát. Angelina az UNICEF és az ENSZ jótékonysági nagykövete is, így kötelessége segíteni, de nem is nagyon kell őt noszogatni. Brad Pitt-tel közös alapítványt is létrehoztak a hátrányos helyzetű gyerekek segítésére, de a színésznő a menekültek mellett is kiáll. 

Rihanna

Riri (akit nemrég megválasztottak a világ leggazdagabb énekesnőjének) szintén UNICEF-nagykövet, és Matt Damonhoz hasonlóan a tiszta ivóvíz fontosságát ő is támogatja. Rihanna az oktatás ügyét is szívén viseli, és barbadosi származásúként segíti azokat, akik az USA-ban szeretnének tanulni. 

Nicki Minaj

Bár a rapper nem botránymentes életéről híres, de Nicki meglepően jótékony lélek. Nemcsak, hogy évek óta titokban pénzt adományoz egy indiai falunak, de egyszer ígéretet tett arra is, hogy kifizeti a diákhitelét mindazoknak, akik Twitteren követik őt. 

John Legend

A romantikus dalok koronázatlan királya Afrikában az oktatást és az ivóvíz-hozzáférést segíti. Létrehozta a Show Me kampányt, mely a gyerekek taníttatásáért küzd, és a FREEAMERICA nevű szervezetet is, melynek célja az amerikai bűnüldözés megreformálása. 

Emma Watson

A Harry Potter-filmek Hermione-ja a feminizmus szószólója, és világszerte kiáll a nők ügyeiért az ENSZ nagyköveteként. Emma 1,4 milliót adományozott egy szexuális zaklatás elleni kampánynak, és 2009-ben a zöld ügyekért is tett, ugyanis elindított egy környezetvédelmi ruhavonalat, mely azóta is sikerrel fut. 

Meryl Streep 

A színésznő a férjével (Don Gummer) együtt alapított jótékonysági szervezetet, melynek bevételeit oktatásra, kultúrára, egészségre, hajléktalanokra költik, és évente legalább 1 millió dollárt adományoznak ezen célokra. 

Meryl Streep
Meryl StreepGetty Images

Mark Ruffalo

A Marvel-univerzum Hulkja humanitárius díjat nyert környezetvédelmi tevékenységéért, és a vízvédelem is kiemelten fontos számára. 

Miley Cyrus

A botrányhős énekesnő a hátrányos helyzetűekért és a társadalmi kisebbségekért szeret kiállni, ahogy az LMBTQ-közösség tagjainak sorsát is szívén viseli. Miley egyébként tényleg nagyon jó fej, mert az egyik The Voice-beli versenyzője családjának is szerzett lakást, 6 havi bérleti díjat kifizetve. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra