Miért él nagy lábon, aki szórja a pénzt?

Szófejtő

GettyImages-113030995

Nagy lábon él – mondjuk arra az emberre, aki fényűző, költekező életmódot folytat, szereti a luxust és nem sajnálja a pénzt semmire. De mi köze a lábméretnek a vagyonhoz és a pénzköltési szokásokhoz? A szólás eredete egy furcsa középkori divathóbort.

A 12. században élt V. Gottfried, Anjou grófja – ragadványnevén Jóképű, illetve Szép Gottfried – a történet szerint állandó tyúkszembántalmakkal küzdött, és azért, hogy megkönnyítse életét, lábméreténél jóval nagyobb, aránytalanul hosszú cipőket készíttetett magának – írja Bárdosi Vilmos nyelvész. A Plantagenêt-dinasztia megalapítójának számító francia nemes furcsa lábbeliviselési szokásait a környezete is utánozni kezdte, idővel pedig országos, sőt, nemzetközi divat vált belőle: mindenki hatalmas, előrenyúló cipőkben járt, melyek orrát idővel hátrakunkorították.

V. Gottfried, Anjou grófja (1113–1151)
V. Gottfried, Anjou grófja (1113–1151)Wikimedia Commons

Az egyház nem nézte jó szemmel ezt a divathullámot, a hosszúkás cipők ugyanis nehezítették a térdepelve imádkozást, a vacsoraasztalnál pedig erotikus játékokra csábították viselőjüket – több helyütt, például a párizsi Sorbonne Egyetemen betiltották a botrányos lábbeliket, végül a viták csillapítására a franciák törvényben szabályozták a cipők méretét.

Az előírás szerint a nép egyszerű gyermekei maximum 25-30 centiméter hosszú cipőt viselhettek, az arisztokratáknak ezzel szemben 60 centiméteres hossz is megengedett volt, a király és a hercegnők számára pedig egyáltalán nem volt korlátozás: ennek nyomán terjedt el a franciában és később több más európai nyelvben (a magyar mellett például a lengyelben és a németben) a szólás, mely szerint gazdag, előkelő rangot jelent, ha valaki nagy lábon élhet.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra