Szófejtő: miért esik le nagy kő a szívedről, amikor megkönnyebbülsz?

GettyImages-157281786

Nagy kő esett le a szívéről – mondják arra az emberre, aki nagy tehertől, gondtól szabadult meg, és végre megkönnyebbülten sóhajthat fel, önfeledten örülhet, hogy a probléma megoldódott. De miért éppen , és miért pont a szerencsések szívéről esik le ilyenkor? A megfejtés ezúttal is egy külhonból átvett szólásmondásban keresendő.

Az idehaza elterjedt és népszerű szólás valószínűleg német eredetre vezethető vissza – magyarázza O. Nagy Gábor nyelvész –, és az ihm fiel ein Stein von Herzen szó szerinti fordításaként került át a magyarba. Az eredeti német kifejezés maga érdekes félreértelmezésen ment keresztül, mire ebben a formában népszerűvé vált: régebben es lag ihm wie ein Alp auf der Brust, vagyis „mintha lidérc feküdt volna a mellén” alakban ismerték, ebből született később a mir fiel ein Alp vom Herzen, azaz a „lidérc esett le a szívemről”.

Az eredeti szólásban a gonosz, furmányos mesebeli lény szimbolizálta az ember mellére nehezedő, levakarhatatlan nagy gondot, bajt, mely arra a tapasztalatra vezethető vissza, amikor az ember szívszorongásos álomból ébredve úgy érzi, mintha lidérc nyomásától szabadult volna meg. A „lidérc, kobold” jelentésű Alp szót azonban idővel összekeverték a sziklás, köves Alpok hegységgel (németül die Alpen), így változott meg a szólás jelentése, és került az Alp szó helyére idővel a Stein, vagyis a .

Mindettől függetlenül is érthető azonban, hogy az emberre ránehezedő gondot, szorongást képes kifejezéssel olyan kőnek mondjuk, amely a szívünket nyomja – összegzi O. Nagy.

Újraindult Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra