Szófejtő: miért esik le nagy kő a szívedről, amikor megkönnyebbülsz?

GettyImages-157281786

Nagy kő esett le a szívéről – mondják arra az emberre, aki nagy tehertől, gondtól szabadult meg, és végre megkönnyebbülten sóhajthat fel, önfeledten örülhet, hogy a probléma megoldódott. De miért éppen , és miért pont a szerencsések szívéről esik le ilyenkor? A megfejtés ezúttal is egy külhonból átvett szólásmondásban keresendő.

Az idehaza elterjedt és népszerű szólás valószínűleg német eredetre vezethető vissza – magyarázza O. Nagy Gábor nyelvész –, és az ihm fiel ein Stein von Herzen szó szerinti fordításaként került át a magyarba. Az eredeti német kifejezés maga érdekes félreértelmezésen ment keresztül, mire ebben a formában népszerűvé vált: régebben es lag ihm wie ein Alp auf der Brust, vagyis „mintha lidérc feküdt volna a mellén” alakban ismerték, ebből született később a mir fiel ein Alp vom Herzen, azaz a „lidérc esett le a szívemről”.

Az eredeti szólásban a gonosz, furmányos mesebeli lény szimbolizálta az ember mellére nehezedő, levakarhatatlan nagy gondot, bajt, mely arra a tapasztalatra vezethető vissza, amikor az ember szívszorongásos álomból ébredve úgy érzi, mintha lidérc nyomásától szabadult volna meg. A „lidérc, kobold” jelentésű Alp szót azonban idővel összekeverték a sziklás, köves Alpok hegységgel (németül die Alpen), így változott meg a szólás jelentése, és került az Alp szó helyére idővel a Stein, vagyis a .

Mindettől függetlenül is érthető azonban, hogy az emberre ránehezedő gondot, szorongást képes kifejezéssel olyan kőnek mondjuk, amely a szívünket nyomja – összegzi O. Nagy.

Újraindult Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra