Miért hullik ki a csontváz a szekrényből?

Szófejtő

GettyImages-874084674

Kihullanak a csontvázak a szekrényből – mondjuk, amikor előkerülnek régi botrányos ügyek, fény derül olyasmire, amit valaki nagyon igyekezett volna titokban tartani. De miért tesz valaki éppen csontvázat egy szekrénybe, és miért szokás kiesnie, kihullania onnét az inkrimináló földi maradványoknak?

A jól ismert szólásmondás az angol skeleton in the cupboard (az amerikai angolban skeleton in the closet) kifejezés magyarított változata, amely nem csak nálunk, de a legtöbb európai nyelvben – franciában, hollandban, svédben, románban, satöbbi – megtalálható hasonló tükörfordítás eredményeképp. A kifejezés valószínűleg az Erzsébet-kori Angliából ered – írja Bárdosi Vilmos nyelvész –, ahol az illegálisan anatómiát oktató tanárok a kellékként használt, nyilván törvénytelenül birtokolt csontvázakat gyakran egy szekrényben vagy kis, zárt raktárhelyiségben rejtegették.

Először 1816-ban, az Eclectic Review brit folyóirat egyik számában olvasható bizonyíthatóan a kifejezés, de később felbukkant Edgar Allen Poe A fekete macska című 1843-as novellájában is, ahol a címszereplő négylábú leplezi le a befalazott feleség holttestét, és valószínűsíthető, hogy innen, Poe angol nyelvterületen igen népszerű története nyomán terjedt el szélesebb körben. Magyarországon főként az 1990-es évek elejétől kezdték használni a kifejezést olyan homályos ügyletek kapcsán, melyek még a pártállami időkből maradtak meg, a társadalom azonban csak a rendszerváltozást követően szembesült velük.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra