Miért bogaras a különc ember? – Szófejtő

GettyImages-1214451956

Egy kissé bogaras – mondjuk azokra az ismerőseinkre, akik furcsa szokásaikkal, különc viselkedésükkel hívják fel magukra a figyelmet, de jobbára azért ártalmatlanok. Mi köze a bogaraknak az extravagáns személyiségekhez? Mai Szófejtőnkben ennek jártunk utána.

A kifejezést eredetileg nem emberek, hanem állatok, elsősorban marhák kapcsán használták – írja Bárdosi Vilmos nyelvész szólásmagyarázó könyvében –, amelyeket legelészés közben bögöly környékezett meg. A házi légynél valamelyest nagyobb böglyök nőstényei emlősállatok – lovak, szarvasmarhák – szőrére vagy orrlyukába rakják a petéiket, ezeket azután az állat lenyeli: miután a peték kikeltek, átrágják magukat a nyelőcsövön vagy a gyomorfalon, és egészen a bőrig jutnak, ahol nagy fájdalmakkal járó keléseket okoznak.

A kínjában futásnak eredő vagy a megszokottól eltérően viselkedő állatra a népnyelv gyakran használta a bogárzik, illetve a bogara van kifejezést, mely idővel a hasonló furcsaságokat mutató emberek jellemzésére is bevetté vált.

Egy másik magyarázat szerint a szólás eredete ahhoz az érzethez köthető, amikor valamilyen betegség miatt úgy érzi az ember, mintha valami motoszkálna a fejében – őseink ilyenkor gyakran azt hitték, hogy egy rosszakarójuk vagy éppen egy gonosz boszorkány átkot szórt rájuk, és valóban bogarat (bolhát, tücsköt) tett a koponyájukba. Ezt a verziót támaszthatja alá, hogy hasonló szólások több európai nyelvben is megtalálhatóak, az angolok például méhekkel (to have a bee in one’s bonnet) írják le, ha valakit megszállottan foglalkoztat egy dolog, és folyton csak arról képes beszélni, míg a németek inkább a tücsköt (Grillen in Kopfe haben) részesítik előnyben.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra