Látványos videón a párduckaméleon, ahogy egyik élénk színről a másikra vált

tcs cover

A párduckaméleonok a kaméleonok között is különleges állatok. Színváltoztatásukra a környezeti tényezőkön túl hangulatuk is hat.

Ha megijedünk vagy rossz hírt kapunk, falfehérré válik az arcunk, ha egy kínos szituáció kellős közepén találjuk magunkat, könnyen lehet, hogy elvörösödünk. Ebben a párduckaméleon sem sokban különbözik tőlünk: ez a jópofa hüllő képes a hangulata alapján változtatni a színét. 

Színváltó mesterek

De ne rohanjunk a dolgok elébe! Ugyanis amíg mi, emberek többnyire csak a piros és a fehér színt tudjuk produkálni az arcunkba toluló vagy éppen az arcunkból kiszaladó vér mennyiségének függvényében, addig a kaméleonok a teljes színspektrumot képesek produkálni a bőrükön, ráadásul nem is akárhogyan! 

A kaméleonok pigmenteket tartalmazó hámrétege alatt egy nanoméretű kristályokból álló réteg rejtőzik. Bizonyos külső tényezők és vegyi folyamatok hatására ezek a kristályok megváltoztatják a helyzetüket. Semleges állapotban szorosan egymás mellett helyezkednek el, azonban ha a kaméleont valamilyen izgalmi inger éri, szétterülnek. 

A közöttük lévő távolság pedig a fény színét befolyásolja, amelyet a kristályrács visszaver a felhámba. Ahogy ez a távolság növekszik, a fény úgy változik kékről zöldre, zöldről citromsárgára, citromsárgáról narancssárgára, narancssárgáról pirosra. 

Szerelmes kaméleon

A párduckaméleon Madagaszkár északi és keleti részén őshonos, de betelepítették Mauritius és Réunion szigetére is. Legkönnyebben a nedves bozótosokban találhatunk rá. Az egyik legnagyobb és legszínpompásabb kaméleonfaj, a termetesebb példányok az 55 centiméteres hosszt is elérhetik, és az általunk ismert színek bármelyikét képesek magukra ölteni. 

Alapszínük lakóhelyüktől függően változik a vibráló kéktől az élénk zöldön át a mélyvörösig. A nemi kétalakúság jegyében a hímek élénkebb színűek, míg a nőstények főként rózsaszínes, narancssárgás árnyalatú barnák. 

A párduckaméleonok színére a környezeti tényezőkön túl hangulatuk is hatással van. Az udvarló hím kaméleonok például világos színárnyalatokat öltenek magukra, hogy kitűnjenek a környezetükből, ha pedig szerelembe esnek, kaleidoszkópikus színváltást produkálhatnak.

Ha érdekelnek a természet csodái, olvasd el előző cikkünket is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra