Így élnek a leghíresebb sziámi ikerpárok

sziami-ikrek-ronnie-donnie-galyon
Olvasási idő kb. 6 perc

Néhány héttel ezelőtt hunyt el a világ addigi legidősebb sziámi ikerpárja, Lori és George Schappell – nem sokkal azután, hogy kiderült, a 34 éves Abby Hensel, aki Brittany nevű sziámi ikertestvérével összekötve éli életét, férjhez ment.

Az utóbbi esemény kapcsán szokatlanul nagy érdeklődés mutatkozott arra, hogy az egymással szó szerint elszakíthatatlan kapcsolatban álló sziámi ikrek hogyan élik mindennapjaikat. Természetesen a legtöbben arra voltak kíváncsiak, vajon az intimitás milyen mélységeit élheti meg az ikerpár azon tagja, aki nem saját akaratából lépett be a kapcsolatba. Ennél sokkal több szempontból érdekes az, ahogyan az egy életre összeláncolt testvérpárok mindennapjai telnek.

Ők ma a leghíresebb sziámi ikrek

Abby és Brittany még egyetemisták voltak, amikor egy valóságshow követte figyelemmel életüket. Azóta jó néhány év eltelt, az ikerpár tagjai már elmúltak 34 évesek, és ahogyan az a bevezetőben is olvasható volt, mára egyikük házas is.

@abbyandbrittanyhensel #happy #love #lovestory ♬ Forever After All - Luke Combs

A lányok szülei, Patty és Mike Hensel lehetetlen helyzetben találták magukat akkor, amikor lányaik sziámi ikrekként születtek. 200 ezer szülésből egyben születnek meg így az ikrek, akik 70 százalékban lánycsecsemők: legtöbb esetben ugyanakkor a terhesség vége halvaszülés. A Hensel-ikrek teste úgy nőtt össze, hogy az a szétválasztást gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítette. Deréktól lefelé minden szervük közös és egy vérkeringésük van, ugyanakkor mindegyikük csak a saját oldalán található kar és láb mozgásának kontrollálására képes. Az orvosok úgy vélekedtek, hogy nem tudnák úgy megoldani az őket szétválasztó műtétet, hogy azt mind a ketten biztosan túléljék, így, bár Patty és Mike nagyon aggódott azért, mennyire lehet önálló majd az életük ezzel a testi adottsággal, úgy döntöttek, nem adják áldásukat a beavatkozásra.

Képtelenek lettek volna választani leányaik közt.

Az ikrek házasságának kérdése sokakat foglalkoztat

Az, hogy testük közös jövőre ítélte őket, ugyanakkor nem jelenti, hogy ne tudtak volna teljes életet élni – többek közt robogót vezetni is megtanultak már 16 évesen, emellett számos különböző sportot is kipróbáltak. Másféle ételeket ettek – időnként csak a kényelem kedvéért osztoztak meg egy tányéron vagy hamburgeren, amelyből felváltva haraptak.  A már említett valóságshow forgatásának idején fejezték be felsőfokú tanulmányaikat, mind a ketten ötödik osztályosokat tanítanak.

Minnesota államban élnek, ahol felnőttek, és Abby nemrég egy ápolóként dolgozó háborús veteránhoz ment feleségül.

Az esküvőt 2021-ben tartották, de egészen idén tavaszig titok maradt a házasság a világ előtt. Persze amikor annak híre ment, a két nő rengeteg kritikát kapott – terjedni kezdett aztán egy valósnak tűnő, de valójában mégsem a Hensel-testvérekhez köthető bejegyzés is az X-en (a korábbi Twitteren), mely szexuális életük részleteire világított rá. Ezt nem a Hensel-ikrek írták: életük eme területéről továbbra sem beszélnek, de arról már fiatal korukban beszámoltak, hogy szeretnének gyermeket vállalni, ezen szerveik pedig teljesen egészségesek is, ami szerencsés – mivel fiatalon egy fejletlen harmadik kar, valamint nyitott gerincvelő miatt is át kellett esniük műtéten.

Teljesen különböző életet éltek a Schappell-ikrek

Henseléknél is önállóbb és izgalmasabb is talán a nemrég, 62 évesen elhunyt Schappell-testvérek, Lori és George története. A két testvér a fejénél nőtt össze,1961-es születésükkor megállapították, hogy nemcsak koponyájuk közös, de létfontosságú erek, valamint agyuk harminc százaléka is. Amikor egy esetleges szétválasztás lehetősége szóba jött, azt mondták, miért kellene megjavítani azt, ami el sem romlott? Ennek szellemében élték nagyon érdekes életüket.

George transzneműként élt, a születéskor a Dori nevet kapta, és Henselékhez hasonlóan nyitott gerincvelővel született. Míg Lori önállóan tudott mozogni, George kerekesszékben tehette csak meg ezt, amelyet testvére mozgatott. 

George countryzenészként ért el sikereket, míg Lori versenyszerűen bowlingozott is, amellett, hogy egy kórházi mosodában dolgozott, beosztását úgy szervezve, hogy George fellépésire külföldre is eljussanak.

Önálló életet éltek pennsylvaniai házukban, ahol mindkét ikernek saját szobája volt, amelyben felváltva aludtak. Hobbijaik is teljesen eltérőek voltak, és mindig az a testvér foglalkozott kedves időtöltésével, akinek szobájában éppen tartózkodtak.

Még azt is megoldották, hogy ne együtt kelljen mosakodniuk. Amíg egyikük tisztálkodott, addig a másik a zuhanyfüggönyön kívül várta, hogy kész legyen. Az orvosok úgy gondolták, harmincadik születésnapjukat sem fogják megélni, erre erősen rácáfoltak.

Négy ikerpár, nyolc sors

Pontos adatok arról, hogy hány sziámi ikerpár lehet életben a világon, nincsen, egyes becslések néhány tucatra teszik számukat. Róluk tudni még:

  • Ganga és Jamuna Mondal, a Póktestvérek: az 54 éves ikerpár tagjai cirkuszban dolgoznak. Indiában a babona miatt rettegtek a derék alatt összenőt ikerpártól, akik nagybátyjuk ötletére lettek cirkuszi alkalmazottak, és ugyanabba a férfiba szerelmesek.
  • Krista és Tatiana Hogan: az idén októberben 18 éves testvérpár tagjai a fejüknél nőttek össze, hallják egymás gondolatait, és egymás szemén keresztül is látnak saját elmondásuk szerint.
  • Anastasia és Tatiana Dogaru: az idén húszéves ikerpár tagjai szintén a fejüknél nőttek össze. Szüleik nagyon szerették volna megpróbálni a szétválasztó műtétet, de azt túl rizikósnak ítélték meg végül orvosaik.
  • Azzal, hogy 68 évig éltek, Ronnie és Donnie Galyon volt az a sziámi ikerpár, akik a leghosszabb életet élték. Az altesténél összenőtt ikerpár tagjai apjuk ötletére 30 éven át cirkuszokban dolgoztak, majd félretett pénzükből nyugdíjba vonulhattak: ők láthatók cikkünk nyitóképén.

Ebben a cikkünkben a 20. század leghíresebb sziámi ikerpárjáról olvashatsz!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek