Az ikonikus Szeretet-szobor ukrán készítője Leninből Darth Vadert csinált

val-szeretet-szobot-fejer-megye-love3-csodalatosmagyarorszag
Geyer Krisztina

Kevesen tudják, hogy a váli turizmust fellendítő szobor egy ukrán művész alkotása. Alexander Milov a Szovjetunióban született, jelenleg Odesszában él. Művei közé tartozik többek között a híres Lenin-szobor Darth Vaderré alakítása is.

A váli Szeretet-szobor

A Fejér megyei Válon, a Haraszthy Pincészet birtokán található az ukrán Alexander Milov lélegzetelállító LOVE (Szeretet) szobra. Két, egymásnak háttal ülő felnőttalakot ábrázol, de a bennük élő gyermekek kinyújtják kezeiket egymás felé. A drótvázak a férfi és a nő közötti konfliktust jelenítik meg, míg a gyerekek az ölelés, a másik iránti vágyat szimbolizálják.

A gyerekszobrok sötétedés után fehér fényben világítanak, ami az ártatlanságot és a szeretetet jelképezi, azt, hogy a szerelmesek a sötét órákban is egymás felé fordulnak
A gyerekszobrok sötétedés után fehér fényben világítanak, ami az ártatlanságot és a szeretetet jelképezi, azt, hogy a szerelmesek a sötét órákban is egymás felé fordulnakNyerges Tamás | Csodálatos Magyarország

Alekszander Milov monumentális, 16 méter hosszú és 10 méter magas műalkotása a 2015-ös amerikai Burning Man fesztiválra készült, majd méltán érdemelte ki az egész világ figyelmét. A három emelet magasságú szoboregyüttest a 30 éve Magyarországon élő, szőlőtermesztéssel és -feldolgozással foglalkozó Coelho házaspár vásárolta meg, és szállította váli birtokára még 2019-ben. Azóta is szabadon látogatható, a környékre zarándoklók legnagyobb örömére.

Pár szó az alkotóról művein keresztül

Milovról keveset tudunk, de annyit biztosan, hogy az odesszai művész, szobrász, karikaturista szerint „felnőni unalmas”. A The Odessa Journal válogatása alapján, három másik szobrát mutatjuk még be, melyek közül a Darth Vader átalakítás Milov aktivistaoldaláról tesz tanúvallomást. 

Listen to the World with Your Hearth – Szíveddel hallgasd a nagyvilágot (2019) 

A Listen to the World with Your Heart szobor Odessza Fontanka külvárosában, egy bevásárlóközpont tetején található
A Listen to the World with Your Heart szobor Odessza Fontanka külvárosában, egy bevásárlóközpont tetején találhatóThe Odessa Journal

A Listen to the World szobor most egy bevásárlóközpont tetején látható, de 2019-ben ez a szobor nyitotta meg a Vivid Sydney Fesztivált.

A járókelők fölé tornyosuló, hat méter magas, kontinensek formáit magába záró, szív alakú szobor a világot egy óriási fejhallgatóval ábrázolja, mintha csak zenét hallgatna. A Woodstock 50. évfordulója által inspirált műalkotás a ‘60-as évek idealista világát idézi, és a zene általi összetartozásra irányítja a figyelmet.

Heaven’s Door – Mennyország kapuja (2017)

Odesszában, a Stalkanat üzem tetején egy hatalmas lény ül lótuszpózban, kezében okostelefonnal. A helyiek szinte azonnal ráragasztották a Mihály arkangyal nevet.

Az arkangyal alakja a Stalkanat acélhuzal üzem épületének tetején
Az arkangyal alakja a Stalkanat acélhuzal üzem épületének tetejénThe Odessa Journal

A Mennyország kapuja egy 33 méteres, fémcsövekből hegesztett szárnyas arkangyal, ami erőt demonstrálva, karddal az ölében, nyugodtan ül.

Hogy miért van egy okostelefon a kezében, és hogy jön ide a mennyország? Erre a művész válasza, hogy az emberek nagy része már most ezt az élményt keresi, meredten nézi a telefonok fénylő képernyőjét, mint a fényt, az alagút végén. Milov ezt nem ítéli el, azt mondja, hogy ez egyfajta meditatív állapot, pont olyan, mint a semmittevés.

Leninből lett Darth Vader

Végezetül a nagy port kavart Lenin-szobor-átalakításról is írunk pár sort. Nem mai, 2015-ös történet, ami akkor be is járta a világsajtót. Az Ukrajnában megjelent friss törvények értelmében az összes kommunista jelképet el kellett távolítani a közterekről, így Milov úgy gondolta, hogy a több mint 5000, értelmét vesztett Lenin-szobor egyikét az elbontás, beolvasztás helyett inkább újrahasznosítja.

Az új szobor elkészítéséhez Milov megerősítette az eredeti szerkezetet, és titánötvözetből készült sisakot és köpenyt épített rá – emellett Vader fejébe egy wifiroutert is beépített. A szobor látszólagos komolytalansága ellenére emlékeztetőül szolgál arra, hogy nem tudjuk befolyásolni, mely emlékek maradnak meg, és melyek nem. „Az amerikai popkultúra olyan szimbólumát akartam létrehozni, amely tartósabbnak tűnik, mint a szovjet eszménykép” – kommentálta Milov.

 Borítókép: * Nagy Gabriella | Csodálatos Magyarország

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra