A skorpiók nemi élete egyszerre félelmetes és lenyűgöző

tcs cover

A skorpió elég sajátosan értelmezi a szülői gondoskodást, és a párosodási szokásai is felettébb különösek. Máris megérted, hogy miért.

A skorpiómama vállát aztán tényleg nagy teher nyomja: annak az akár 100 utódnak a súlya, akik életük első szakaszában a hátára kapaszkodva ismerkednek a világgal. Néha azonban közbeszól az éhség, ami végzetes következményekkel járhat – derül ki a ScienceAlert összefoglalójából. 

Piszkos tánc

A nász kezdetén a hím és a nőstény skorpió az ollóinál fogva kapaszkodik össze, majd sajátos táncba kezdenek. Ez segít a nősténynek, hogy felmérje a hím erejét, utóbbi pedig bebizonyíthatja, hogy életképes apa lesz az utódok számára. Ha minden klappol, a hím közben lerakja spermiumait a földre, majd óvatosan odahúzza a nőstényt, hogy megtermékenyítse. A páros útjai ezután különválnak – hacsak a nőstény nem dönt úgy, hogy felfalja udvarlóját (ami a legfrissebb kutatások szerint viszonylag ritkán fordul elő).

Más skorpiófajoknak nem kell ennyit fáradozniuk ahhoz, hogy szaporodjanak. Vannak köztük olyanok, amelyek képesek a partenogenezisre, vagyis a szűznemzésre, amit azt jelenti, hogy a petesejt megtermékenyítéséhez nincs szükség spermiumra. Az utódok kihordása viszont így is, úgy is időigényes folyamat, ami a fajtól függően akár 18 hónapig is eltarthat. Ennek az az oka, hogy a legtöbb pókszabásúval ellentétben a skorpió nem tojásokat rak, hanem elevenszülő.

Az utódok felmásznak a nőstény hátára
Az utódok felmásznak a nőstény hátárayod67 / Getty Images Hungary

Miközben a kifejlett skorpióknak minden eszközük megvan a túléléshez, addig az új generációnak nincs valami egyszerű dolga. Mivel születésük után külső vázuk még nagyon törékeny, az apró skorpiók könnyű prédát jelentenek a ragadozók számára. Ennek elkerülése végett a lábain vagy az ollóin keresztül felkapaszkodnak édesanyjuk hátukra, majd ott töltik az első heteket, amíg páncéljuk megkeményedik. Kivéve, ha anyjuk nem talál elegendő táplálékot, mert akkor előfordul, hogy néhányuk a gyomrában végzi. A többiek ezt követően szétszélednek a világban, majd az egész körfogás kezdődik elölről.

Érdekelnek a természet csodái? Akkor olvasd el sorozatunk előző részét is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra