Csőmonstrumot építenek a sivatagba, milliárdosok otthona lehet

the line.webp
Olvasási idő kb. 4 perc

Talán egyetlen olyan ambiciózus projekt sem született még a földgolyón, mint Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg elképzelése, az Egyiptommal és Jordániával is határos Neom, amely egyfajta futurisztikus megapoliszként nőne ki a földből a sivatag kellős közepén.

Másfél évvel ezelőtt kezdődtek el a sci-fibe illő szaúd-arábiai megapolisz építési munkálatai a Vörös-tengerhez közeli sivatagban. Neom városának megvalósulásával Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg álma válna valóra. A Vision 2030 projekt az ország olajbevételektől való függőségének csökkentését és a társadalom modernizálását célozza.

A városban még hó is lesz

Neom több „mini-várost” fog magába foglalni, robotokkal, mesterséges tavakkal, sőt síközponttal kecsegtetve. A tervek szerint mindenki megtalálja majd azt, amire vágyik. A projekt ékköve a The Line nevezetű csőmonstrum, amely a magyarországi lakosság szinte teljes egészét képes lenne befogadni. Egy 170 kilométer hosszú, de mindössze 200 méter széles szerkezetet kell elképzelni, amelyben maximálisan két perc sétával bárki a természet lágy ölén érezheti magát,

további három perc gyaloglással pedig minden gyakran használt szolgáltatás elérhető.

Sivatagi város sípályával
Sivatagi város sípályávalneom.com

A kizárólag szél- és napenergia által működtetett élőhely lesz a földkerekség első teljesen karbonsemleges városa. Az élelmezést vertikális farmok kiépítésével, az ivóvízellátást pedig a Vörös-tengerből kinyert, sótalanított és ásványi anyagokkal visszadúsított vízzel oldanák meg. A napfény bejutásáért a tükrös homlokzat felel, és az egészet úgy tervezték, hogy a nap nyáron magas, télen pedig alacsony ívét a lehető legjobban kihasználja.

Aggodalmak övezik a milliárdos építkezést

Sokan azonban a pokol bugyrának tartják a várost. Szerintük a fénylő és tükröződő üvegfelületek zavarni fogják a madarakat, a 170 kilométer hosszú létesítmény pedig egy az egyben keresztülvágja majd a vadon élő állatok vándorútvonalát, teljesen megzavarva ezzel a helyi élővilág bioritmusát.

Hermetikusan kettéosztja a sivatagot
Hermetikusan kettéosztja a sivatagotneom.com

A projekt számos kulcsfontosságú eleme – különösen az energia és a közlekedés területén – olyan technológiákon alapul, amelyek még prototípus formájában sem léteznek, mint például a Hyperloop vasút

– figyelmeztet Etienne Bou-Abdo várostervező.

Talán emiatt is van, hogy bár az eredeti tervek szerint az első lakóknak már idén, 2024-ben be kellett volna költözniük, a jelenlegi állás szerint leghamarabb 2030 környékén tarthat olyan szinten az építkezés, hogy erre sor kerülhessen. Ekkorra a 170 kilométer hosszú létesítményből 2,4 kilométernyi fog elkészülni, ami előreláthatólag 300 ezer lakos befogadására lesz képes.

Sci-fibe illő tervek: nem csoda, hogy milliárdokba kerül
Sci-fibe illő tervek: nem csoda, hogy milliárdokba kerülneom.com

Sivatagi otthonok: csillagászati költségvetés

A kezdeti költségvetés 500 milliárd dollár volt, de vannak, akik szerint az egész ennek a háromszorosába is belekerülhet. Bár nyilvánosan továbbra is pozitív a kommunikáció, de a háttérben pánik jelei mutatkoznak. A Business Insider szerint a projekt komoly kihívásokkal néz szembe: hiába a szaúdi uralkodók mesés vagyona, a költségek emelkedése jó pár befektetőt elriasztott. 

Szaúd-Arábia nehezen tudja a sci-fibe illő terveket valósággá alakítani, és az egekbe szálló költségek még az elképesztő olajvagyon felett rendelkező országot is megterhelik

– vélekedett Kristian Coates Ulrichsen, a Rice Egyetem közel-keleti szakértője.

Odabenn a sivatagnak nyoma sincs
Odabenn a sivatagnak nyoma sincsneom.com

A befektetések hiánya részben annak tudható be, hogy a 2017-es bejelentést követően számos befolyásos helyi üzletembert letartóztattak, akik fontos kapcsolatokkal rendelkeztek a nemzetközi üzleti világban. Mindemellett emberi jogi aggályok is növelik a bizonytalanságot, mivel a szaúdi hatóságok erőszakkal telepítik ki a területen élő törzseket, ami néhány vállalatot visszatart a projektben való részvételtől.

Ha érdekel Szaúd-Arábia igazi arca, ide kattintva erről is olvashatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek