Kocsma és kommunista újságíró nevét is viselte, de mindig Rózsa utca maradt – ma is az

A Budapest VI. és VII. kerületét összekötő, Külső-Terézvárostól egészen Erzsébetvárosig (az Andrássy úttól a Rózsák teréig) haladó Rózsa utca elnevezése egyszerűnek és egyértelműnek tűnhet, az utcanév mögött azonban érdekes – és jellegzetes – történet bújik meg.

A hosszan elnyúló utca egyik, a mai Podmaniczky utcától a Király utcáig nyúló szakaszát 1838-ban – a korabeli pesti divatnak megfelelően – egy környékbeli vendéglátóhely, a Három Rózsa tiszteletére keresztelték el, kezdetben – szintén mivel akkoriban így dívott – németül, Drei Rosen Gasse névre, melyet később Három Rózsa utcára magyarítottak. 1850-ben a közterület teljes szakasza felvette a Rózsa utca nevet, amelyet 1878-ban az előző évben egyesített főváros közmunkatanácsa is fenntartott.

A majdnem száz éven keresztül háborítatlanul hagyott utcanevet 1945-ben változtatták meg, amikor a fokozatosan építkező kommunista hatalom úgy döntött, „munkásmozgalmisítja” azt: így lett a Rózsa utcából Rózsa Ferenc utca, a rejtélyes halált halt mozgalmár-újságíró emlékére. Az 1906-ban, Budapesten született, építőmérnöki diplomát szerzett Rózsa Ferenc az 1930-as évektől kezdve aktív tagja volt az illegális kommunista mozgalomnak, dolgozott a Kommunista című lap szerkesztőbizottságában, és az ő irányításával kezdődött meg a kommunista szervezetek kiépítése a szociáldemokrata pártban és a szakszervezetekben.

Rózsa (Rózsa Ferenc) utca 5. szám, a Dohány utca felé nézve (1962).
Rózsa (Rózsa Ferenc) utca 5. szám, a Dohány utca felé nézve (1962).Fortepan / Chuckyeager tumblr

A világháború kitörését követően a nyíltan háborúellenes és a fennálló rendszert kritizáló Rózsa illegalitásba vonult, 1942 februárjában átvette a kommunista párt lapja, a Szabad Nép szerkesztését, négy hónappal később agitáció vádjával letartóztatták, majd két hétre rá rejtélyes körülmények között elhunyt. Nem meglepő, hogy a háború után a kommunisták mártírnak kiáltották ki, a Rákosi- és Kádár-rendszerek idején pedig számos közterületet, Békéscsabán gimnáziumot (amely egészen 2008-ig viselte ezt a nevet), sőt, egy sajtómunkásoknak járó kitüntetést is elneveztek róla (ez utóbbit Táncsics Mihály-díjra keresztelték át).

A rendszerváltozás természetesen elsöpörte a Rózsa Ferenc-kultuszt, és a róla elnevezett közterületek is nevet változtattak: jelen írásunk tárgya 1991-ben visszakapta a háború előtt használt Rózsa utca elnevezést, de volt, ahol ennél továbbmentek – a IV. kerületi, istvántelki Rózsa Ferenc utcából például Rozs utca lett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra