Ha nyár, akkor rozé? Mutatjuk, hol piknikezhetsz egy finom borral vagy pezsgővel

52109812085 956aab6c48 o

Lehet-e koccintani egy pezsgő, forró nyári estére? Naná! Az év legizgalmasabb időszaka kezdődött, amikor a naptárunk a júniushoz ért. A nyár magával hozza a hosszúra nyúlt esti beszélgetéseket, a könnyed borozásokat. Erre június 10. és 12. között Budapesten a Rosalia Fesztiválon is lesz lehetőség. A Vajdahunyad vára mögötti réten neves hazai borászatok rozéit, fehér- és vörösborait lehet kóstolni, de ezúttal nem hiányozhatnak a pezsgők és a gyöngyözőborok sem.

Óriás kerti parti Budapest szívében – ezt ígéri a 11. Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget június 10-től 12-ig. A népszerű esemény – a tavalyi még kordonos, covidos változat után – idén már teljesen nyitott lesz mindenki számára, végre önfeledten lehet élvezni a városligeti piknikhangulatot.

A nyárindító eseményen mindenki jól érezheti magát, legyen szó a feltöltődést jelentő énidőről, egy trendi boros programról, rég nem látott barátokról, gyerekzsivajtól hangos családi piknikezésről vagy épp egy szerelemillatú estéről.

Középpontban a rozék
Középpontban a rozékSzigetváry Zsolt

Egy pohár hűvös rozéval leülni egy tó partján, hallgatni valami kellemes zenét, és egyszerűen a semmibe meredni. Mintha semmi gondunk nem lenne. Miért ne tehetnénk meg? Itt az alkalom arra, hogy összehozzuk végre az évek óta halogatott baráti találkozót. Lehet gyerekkel, kutyával, a Liget árnyas fái mindenkit szeretettel várnak.

Friss, üde, ropogós – ilyen is lehet egy bor

Az idei Rosalián a buborék kerül reflektorfénybe, így minden borásznál – a kötelezően kínálandó rozék mellett – gyöngyözőt, habzót vagy épp egy finom, hideg pezsgőt is kérhetünk a poharunkba. A „buborékos bor” népszerűsége nálunk még csak az elmúlt években kezdett felfelé ívelni, de a hatás már érezhető. Egyre több borász kedve jött meg a kísérletezéshez, és készítik el fehér- vagy rozéborból a pezsgő finomságokat.

A Rosalia sajátossága, hogy mindig egy-egy izgalmas téma köré építik a fesztivált. Idén a Kunsági borvidékre helyezik a hangsúlyt.

A gyenge kunsági, „homoki” borok mítosza már a múlté. A jelen sokkal inkább a kompromisszumok nélküli minőségről szól. A Kunság ideális a friss, üde, ropogós borok készítésére, legyen szó akár illatos fehérekről, rozékról, akár gyöngyözőkről és pezsgőkről. Érdemes megismerkedni a fajtákkal, ahogyan magukkal a borászokkal is. Szintén az elmúlt évek trendje, hogy egyre többen egyre több mindent szeretnének tudni a borkészítés folyamatáról. A fesztiválokon sokszor maguk a borászok is jelen vannak, és mindenkinek örömmel válaszolgatnak a kérdésekre. Így nemcsak a szakmát hozzák közelebb, de egy új típusú borkultúrát is.

A nyárindító eseményen mindenki jól érezheti magát
A nyárindító eseményen mindenki jól érezheti magátSzigetváry Zsolt

Zene és tánc egész este

Pénteken és szombaton éjfélig, vasárnap 21 óráig tart a fesztivál. A Rosalia színpad gazdag zenei kínálattal készül, hogy teljes legyen a borozgatós és bulizós hangulat. Pénteken a Góbé kezdi a sort, akik magyar népdalokat vegyítenek a környező népek zenéjével. Őket követi a Random Trip, hazánk legszínesebb könnyűzenei közössége, akik műfaji határokon átívelő improvizációs élményt hoznak. 

De fellép Tóth Vera, Vavra Bence, MC Kemon (Irie Maffia), Saiid, Romhányi Áron, Balanyi Szilárd (Quimby), Vígh Arnold, Delov Jávor és DJ Q-Cee is.

Az estét a Rosalia Fesztivál kötelező fellépője, DJ Juhász Laci lemezlovas zárja. A szombati nap a Hét Hat Club műsorával kezdődik, akikről mindent elárul, hogy a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a balkán vad bulihangulatának fúziójaként született. A hangulatot a soul- és funkalapokra épülő zenét játszó Mörk fokozza, de a JAZZY rádió legtáncosabb jazz-, funk-, soul- és swingzenéi is pörögnek majd a lemezjátszón. Vasárnap az Erik Sumo Band koncertje zárja a fesztivált.

A felnőttek mellette persze a gyerekekre is gondoltak, számukra a szombaton és vasárnap felállított kreatív kuckóban nyílik lehetőség a szórakozásra – meg persze az egész Városliget területén.

Megismerkedhetnek a quilling papírtekercselés technikájának alapfogásaival, de a parafa dugó mint az ezerarcú, újrahasznosítható alapanyag sem maradhat ki a foglalkozásokból.

A Liget Borát is megválasztják
A Liget Borát is megválasztjákSzigetváry Zsolt

Megválasztják a Liget Borát

Idén is sor kerül a Liget Bora választásra. Harmincegy kiváló rozé verseng a kitüntető címért – van köztük csendes és buborékos is. 

Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben induló rozék közül a Rosalián minél többet megkóstolni, majd a három legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni és a szavazatot leadni a helyszínen sétáló hoszteszeknek.

A fesztivál a Spar támogatásával nyitja meg képzeletbeli kapuit. Az egymásra találás nem véletlen, hiszen a vállalat számára kiemelten fontos a minőségi borok és a hazai borkultúra népszerűsítése. A rendezvény ingyenesen látogatható, aki kóstolni szeretne, Rosalia-logóval ellátott poharat vásárolhat elővételben vagy a helyszínen. A rendezvény fizetőeszköze az 500 forint letéti díjért igénybe vehető, készpénzzel és bankkártyával is feltölthető Festipay fesztiválkártya, illetve használhatók fizetésre az egyérintéses MasterCard PayPass és VISA PayWave bankkártyák is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra