Roger Moore – anekdoták a hazai közönségkedvencről, amiket talán sosem hallottál

GettyImages-607391542

Október 14-én lett volna 94 éves Az Angyal, a Minden lében két kanál és hét James Bond-film sztárja, az örök angol gentleman, Roger Moore. A jó kedélyéről és ironikus humoráról ismert világsztár már több mint négy éve nincs közöttünk, emlékét őrzi viszont számtalan vele kapcsolatos anekdota, forgatási és egyéb történet – ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Moore, aki 007-es ügynökként kikötötte a szerződésében, hogy a forgatások idején korlátlan mennyiségű kubai szivart kötelesek biztosítani számára a producerek, későbbi éveiben pedig az UNICEF jószolgálati követeként kampányolt a gyermekek jogaiért, több kollégájában és rajongójában is mély nyomot hagyott – volt, aki jófejségéről mesélt történetet, más inkább az asztal alá menekült a joviális színész elől.

Terror a paplan alatt

Utolsó James Bond-filmjében, az 1985-ös Halálvágtában az impozáns testfelépítésű jamaicai énekes- és színésznő, Grace Jones volt Moore partnere. Az általa alakított Mayday ugyan a filmbeli főgonosz segítője, de kedvenc szuperkémünk természetesen ágyba bújik vele a cselekmény során. A kulisszák mögött korántsem volt ennyire harmonikus a két sztár viszonya: Jones az öltözőjében gyakran hangos rockzenét bömböltetett, ami kifejezetten zavarta a szomszédos öltözőben pihenni vágyó, ekkor már 57 éves Moore-t.

Miután a színésznő többszöri felszólításra sem halkította le a muzsikát, filmbeli partnere dühösen berohant a helyiségbe, kitépte a magnó zsinórját a konnektorból, majd nagy erővel a falhoz vágott egy széket, melynek nyoma Moore visszaemlékezése szerint évekkel később is látható maradt. Jones nem hagyta annyiban az esetet, pikáns bosszút forralt: a nem sokkal ezután forgatott ágyjelenet felvételekor egy hatalmas fekete műpéniszt vitt magával az ágyba, és Moore legnagyobb ijedtségére a paplan alá csúsztatta, mondhatni sakkban tartva őt a jelenet alatt.

David Bowie az asztal alá bújt előle

Moore filmbeli partnerei, Tanya Roberts és Grace Jones társaságában a Halálvágta forgatásán.
Moore filmbeli partnerei, Tanya Roberts és Grace Jones társaságában a Halálvágta forgatásán.Sunset Boulevard / Getty Images Hungary

Egy másik legendás zenész sem úszta meg könnyen a Moore-ral való ismeretséget: David Bowie a ’70-es évek végén a magas adók miatt elköltözött Nagy-Britanniából, és Svájcban, a Genfi-tó partján vett magának házat, mint kiderült, nem messze a 007-es sztár villájától. Az egyik délután magas, ötvenes angol úr – Roger Moore – kopogtatott Bowie ajtaján: a zenész örömmel fogadta a látogatót, aki teázás közben anekdotákat kezdett mesélni a James Bond-filmek forgatásáról. A sztorizgatás végül az estébe nyúlt, a teát pedig idővel gin-tonik váltotta fel.

A kedélyesen eltöltött este másnapján Moore ismét meglátogatta szomszédját, és ismét belekezdett ugyanazokba az anekdotákba – és ez így folytatódott két héten keresztül mindennap, egyre kevésbé szórakoztatva a házigazdát. Bowie-nak végül annyira elege lett vendége unalomig ismételt történeteiből, hogy a következő látogatás alkalmával az asztal alá bújt, és úgy tett, mintha nem lenne otthon. Érdekesség, hogy évekkel később Bowie-t szemelték ki a producerek az említett Halálvágta főgonoszának szerepére, ő azonban határozottan visszautasította a felkérést – talán az is belejátszott a döntésbe, hogy nem volt kedve ismét nap nap után végighallgatni svájci szomszédja anekdotáit.

Inkognitóban utazó 007-es

Mark Haynes brit forgatókönyvíró osztotta meg azt történetet, hogy hogyan sikerült az inkognitóban utazó James Bondtól autogramot szereznie még gyerekként: 1983-ban a hétéves Haynes nagypapájával a nizzai repülőtér várójában üldögélt, amikor megpillantották a szintén ott várakozó Moore-t. A kisfiú rendkívül izgatott lett, és megkérte nagyapját, kísérje oda a hírességhez és segítsen autogramot kérni tőle. A színész készségesen teljesítette a kérést, szignózta az egyik repülőjegy hátoldalát, Haynes azonban csalódottan konstatálta, hogy a papírdarabon nem a James Bond név, hanem valamilyen Roger Moore aláírása olvasható.

A nagypapa – akinek fogalma sem volt róla, kicsoda az illető, akiért unokája ennyire rajong – továbbította Moore-nak unokája panaszát, mire a színész, aki azonnal vette az adást, odahajolt a kisfiúhoz, és bizalmasan a fülébe súgta: „álnéven kellett aláírnom, ugyanis Blofeld (a korai Bond-filmek legfőbb gonosztevője) nem tudhatja meg, hogy itt vagyok, kérlek, senkinek se áruld el a kilétemet”. A fiúnak nem is kellett több bizonyíték, hogy tudja, a világ legnagyobb szuperkémével találkozott, aki beavatta őt a titkába.

Évtizedekkel később, amikor Haynes immár felnőttként és filmesként az UNICEF egyik projektjén dolgozott, újra összefutott hősével egy forgatáson: amikor elmesélte neki az autogram történetét, Moore jót nevetett, azt válaszolta, nem emlékszik a dologra, de örül, hogy az ifjú rajongó találkozhatott magával James Bonddal. Később azonban, amikor a két férfi az autóik felé igyekezve újra összefutott, ezúttal négyszemközt, a színész bizalmasan bevallotta: „természetesen emlékszem a nizzai találkozásra, de nem árulhattam el, hiszen, lehet, hogy az operatőr Blofeld embere”.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra