Olyat látnak a rendőrök az új kamerákkal, amit mindenki titkolna

GettyImages-1311084124
Olvasási idő kb. 2 perc

Veszélyben a szabálytalankodó autósok. Az új, brit rendőrség által használt kamerák a szélvédőn is belátnak.

Mindenlátó térfigyelő kamerákkal újított a brit rendőrség. Az eszközök a mesterséges intelligencia segítségével működnek. 

Egy hét alatt 114 autóvezetés közben mobilozó sofőrt csípett el Northamptonshire rendőrkapitánysága, 180 sofőrnél pedig a bekapcsolt biztonsági hiányát észlelték az új kamerák segítségével. A térfigyelő kamerákon át érkező információkat a mesterséges intelligencia segített feldolgozni a rend őreinek. 

A rendőrség új típusú kamerákkal füleli le a szabálytalan briteket
A rendőrség új típusú kamerákkal füleli le a szabálytalan briteketmarcoventuriniautieri / Getty Images Hungary

Egyre okosabb kamerákkal dolgozik a rendőrség 

A rendszer nemrég vált élessé, a szabálytalankodó sofőrök kiszűrése mellett a rendőrség nem titkolt célja ezzel a baleseti statisztikákat is javítani. Az Egyesült Királyságban készült korábbi felmérés eredményei alapján ugyanis kiderült, hogy azok a sofőrök, akik vezetés közben telefonálnak, vagy chatelnek mobiltelefonjukon, négyszer akkora valószínűséggel válnak balesetek kiváltójává vagy elszenvedőjévé, mint azon társaik, akik mindkét kezükkel a kormányt fogják, azaz a szabályokat betartva nem használják közben a telefont, netán headset-tel vagy kihangosítva intézik ügyeiket. 

Az AI segít a balesetek megelőzésében

A mesterséges intelligencia a szabálytalanságot észlelve azonnal riasztotta a rendőröket, amikor az autók szélvédőjén át észlelte, mi történik odabenn. A biztonsági öv használata régóta kötelező, s 2003 óta tilos a vezetés közbeni mobilozás is. Ezeket korábban jóval nehezebb volt ellenőrizni, hiszen a lebukást egy mozdulattal el lehet kerülni mindkét esetben. Most már erre nincs lehetőségük a város lakóinak, hiszen fényképfelvétel készül a szabálytalankodásról. 

Az MI további szemeket adott nekünk a megfigyeléshez – mondta Matthew O'Connell, a helyi rendőségbiztonságos autózásért felelős részlegének vezetője. Hozzátette: az eredmény sajnos azt mutatja, hogy nagyon elterjedtek ezek a vétségek. Hiába a sok oktatás, figyelmeztetés. Lehangoló, hogy egyesek képesek saját és mások testi épségét veszélyeztetni fegyelmezetlenségükkel.

Az egyhetes kísérletet a brit nemzeti közlekedésbiztonsági hivatal kezdeményezte. Matt Staton, a szervezet a vezetője hangsúlyozta azokat a statisztikai adatokat, amely szerint a mobilozó vezetők négyszer valószínűbben lesznek balesetek részesei, mint akik nem csinálják ezt.  

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek