Picasso egykori szeretője ma, 100 évesen is fest: itt nézheted meg a képeit!

GettyImages-541081861

Françoise Gilot mindössze 21 éves volt, amikor 1943-ban megismerkedett a 61 éves Picassóval. Eredetileg tanítványként szegődött a nemzetközi hírű festő mellé, de hamar asszisztensévé és szeretőjévé vált. A románc közel tíz évig tartott, két gyerekük is született, Claude és Paloma, amikor is Gilot sem kerülhette el a sorsát: a nagy szoknyavadász őt is megcsalta. De még a festőóriás sem tudta őt büszkeségében és művészetében megrendíteni – életpályáját bemutató kiállításán jártunk.

Françoise Gilot-ra sokáig csupán „Picasso múzsájaként” tekintettek, de munkái mára bekerültek a világ legnagyobb múzeumaiba, a Sotheby’s egyik tavalyi aukcióján pedig már 1 millió eurónál is magasabb áron kelt el egy festménye. Teljes életpályáját bemutató kiállítását mi is megtekintettük a Várfok Galériában.

Az élet Picassóval

Az 1950-es évek elejére romlott meg kapcsolatuk, már ha azt jó kapcsolatnak lehet tekinteni, amiben a férfi a szeretője arcán nyomja el cigarettáját, csak mert az nélküle is jól merte érezni magát a tengerparton.

Pablo Picasso Françoise Gilot-val
Pablo Picasso Françoise Gilot-valundefined

A festő életében fontos szerepet játszó asszonyok közül egyedüliként Gilot hagyta faképnél Picassót, sőt 1964-ben meg is írta kettejük közös, meglehetősen vad és zavaros történetét. 

„…Pablónak valamilyen kékszakáll-komplexusa van, szeretné levágni valamennyi nő fejét, és megőrizni kis magánmúzeumában. De nem vágja le a fejüket teljesen. Hagyja, hadd éljenek tovább, jobban szereti, ha mindazok a nők, akik részt vettek élete egyik vagy másik szakaszában, időnként meg-megnyikkannak, hangot adnak örömüknek vagy fájdalmuknak, és néhány mozdulatot is tesznek, mint az ízekre tagolt bábuk, hogy bebizonyítsák, van még bennük élet, ha csak egy cérnaszálon lóg is az, és a cérnaszál másik végét ő tartja a kezében. Időről időre gondoskodnak a dolgok humoros vagy dramatikus vagy néha tragikus fordulatáról, ez mind csemege az ő számára" – írta Gilot Életem Picassóval című visszaemlékezésében.  

Picassót egyszerre zseniálisnak és zsarnokinak ábrázolta, aki csak birtokolja Gilot-t, és nem törődik a nő vágyaival és szükségleteivel. Ahogy Picasso maga is bevallotta Gilot-nak, számára csak kétféle nő létezik: istennő és lábtörlő.

A könyv nem csorbítja a festőóriás művészetét, de a maga módján egy olyan embert mutat be, aki feltűnően önelégült és kegyetlen a hozzá legközelebb állókkal. Paloma lánya szerint 

az emberek imádtak Picasso környezetében tönkremenni, Gilot-t kivéve.

A kötet bestseller lett, több tucat nyelvre lefordították, és több mint egymillió példány kelt el belőle, valamint film alapjául is szolgált, aminek Túlélni Picassót lett a címe. Françoise-t Natascha McElhone, a Kaliforgia sztárja alakítja a filmben, Anthony Hopkins oldalán. 

Françoise Gilot művészete

A könyv megjelenését követően Picasso teljesen elzárkózott egykori szerelmétől és két gyermeküktől. Gilot a Picassóval történt szakítása után kétszer ment férjhez, és festőként is szép karriert futott be. Rendszeresen állít ki Budapesten is a Várfok Galériában, a 2021. november 26-án, a művésznő 100. születésnapján megnyitott Gilot 100 kiállításra mi is ellátogattunk.

„Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat, és rátalálnia saját, érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírnevet festőként: erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. Művei számos köz-és magángyűjteményben megtalálhatók” – olvasható a galéria oldalán.

Françoise Gilot a múlt évszázad művészetének utolsó szemtanúja – a Várfok Galériában őt éltető kiállítás személyén és festészetén keresztül történő időutazás.
Françoise Gilot a múlt évszázad művészetének utolsó szemtanúja – a Várfok Galériában őt éltető kiállítás személyén és festészetén keresztül történő időutazás.

„Françoise Gilot majd 80 évet átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzte magáról a »Picasso múzsája« címet, és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau és Robert Capa. A kiállítás otthont ad a fotográfus legendás képének is, melyet 1948-ban Gilot-ról és Picassóról készített.”

A kiállítás ingyenes, és február 12-ig megtekinthető. Nagyon ajánljuk!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra