Ha így váltasz pénzt a nyaralásra, rengeteget bukhatsz rajta

GettyImages-498607530
Olvasási idő kb. 3 perc

Sok pénzed bánhatja, ha nem jó ütemben, helyen vagy épp nem túl kedvező árfolyamon váltasz pénzt a nyaralásra. Eláruljuk, milyen szempontokra érdemes figyelni, és az adatokból arra is fény derül, hogy bankfiókok helyett pénzváltóknál érdemesebb végrehajtanunk ezt a műveletet.

A nyár közeledtével sokan indulnak külföldi utazásra, amely magával hozza a valutavásárlás dilemmáját. De vajon mikor és hol a legolcsóbb beszerezni az eurót és a dollárt? Mennyit lehet spórolni a különböző bankok és pénzváltók árfolyamait összehasonlítva? Megéri spekulálni a valutával, vagy jobb, ha csak annyit váltunk, amennyire szükségünk van? 

Most a legdrágább az euró

Az Az én pénzem összefoglalója szerint a jegybanki árfolyamokat alapul véve 2023 elején lehetett a legkedvezőbb áron eurót venni, a jelenlegi árfolyam viszont az idei legmagasabbhoz közelít. Ez ellentétben áll a 2023-as trenddel, amikor januárban volt a legdrágább, nyáron pedig a legolcsóbb az euró.

Ez a tavalyi közel 35 forintos árfolyamkülönbség 2024-ben 20 forintra sem rúg – eddig. 

Érdemes alaposan végiggondolni, mikor, hol és hogyan váltunk pénzt a nyaralásra
Érdemes alaposan végiggondolni, mikor, hol és hogyan váltunk pénzt a nyaralásraPakin Songmor / Getty Images Hungary

Kevésbé éri meg spekulálni

A tapasztalatok alapján sokan az év során ütemezetten szerzik be a nyaraláshoz szükséges valutát, kihasználva a nagyobb árfolyammozgásokat. A cikk szerint vannak olyanok is, akik magával a valutával is kereskednek: ha kedvezőnek ítélik az árfolyamot, vásárolnak, majd a forint gyengülésekor eladják. Számukra eddig nem volt igazán jövedelmező az idei év.

A többség persze nem spekulál, csupán szükség szerint vásárol valutát. A banki pénztárakban 2024. június 21-én átlagosan 410 forintért, míg a legkedvezőbb árfolyamokat kínáló valutaváltóknál 384 forintért lehetett megvásárolni az eurót, a „valutázók” körében egyre népszerűbb dollárnak azonban ennél jóval kisebb az árfolyamkülönbsége.

Az átlagára a bankokban 383 forint alatti volt, míg a pénzváltók 372 forint körüli áron kínálták.

Az átlagárak bankonként is jelentősen eltérhetnek. A forgalmas helyeken, a határátkelők közelében jóval kedvezőtlenebb árfolyamokkal találkozhatunk. Mi több, több pénzváltó is csak egymillió forint feletti vásárlás esetén garantálja a kedvezőbb árfolyamot, máshol pedig az árfolyamok eleve „tájékoztató jellegűek” – írják.

Rekordmagas árfolyamrés

A pénzváltóknál az euró és a dollár bankjegyek vételi és eladási árfolyama közötti átlagos különbség 7 forint körül alakul, míg a bankoknál az árfolyamrés az euró esetében 26 forintra, a dollárnál pedig 24 forintra emelkedik. A cikk szerint ez a rés egykor alig haladta meg a 10 forintot, noha akkoriban a magyar fizetőeszköz is jóval erősebb volt.

Érdemes körülnézni, mielőtt pénzt váltunk a nyaralásra

Egy szó mint száz, ha a nyáron külföldre utazunk, érdemes alaposan körülnézni a bankok és pénzváltók árfolyamai között. Ha nagyobb összeget váltunk, tanácsos előre tájékozódni a pénzváltónál a kedvezőbb árfolyamokról, de ma már

akár online platformokon és különféle mobilalkalmazásokban is nyomon követhetjük a valós idejű árfolyamokat.

Emellett érdemes a számlavezető bankunknál is érdeklődnünk a díjakról, ahogyan hasznos megfontolni a bankkártya használatát is, hiszen ezen keresztül több pénzintézetnél kedvezőbb árfolyamon válthatunk valutát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek