Gondoltad volna, hogy a delfinek konkrétan a nevükön szólítják egymást?

tcs cover

Számunkra egy meditációs CD mélytengeri zajainak tűnhetnek, a delfinek számára viszont nagyon is sokat jelentenek füttyszerű jelzéseik: például a nevüket.

A palackorrú delfineket a Föld legokosabb állatai között tartjuk számon. Képesek számolni, más, bajba jutott fajokon segíteni és a nevükön szólítani társaikat. Az emberhez hasonlóan mindegyik egyed saját névvel, azaz olyan egyedi füttyszóval rendelkezik, amellyel be tudják azonosítani egymást egy közösségen belül.

A skóciai Szent András Egyetem tengerbiológusai fedezték fel, hogy a delfinek a nevüket éppen úgy használják, ahogyan mi: fajtársaik a rájuk jellemző füttyszóval hívják őket, ők pedig ugyanazzal a jelzéssel válaszolnak, mintha csak azt felelnék: „Igen, itt vagyok, szólítottál?” 

A delfinek képesek a nevükön szólítani egymást
A delfinek képesek a nevükön szólítani egymástPaul Souders / Getty Images Hungary

Ezek az intelligens vízi emlősök olyan környezetben élnek, ahol nagy az esélyük arra, hogy elsodródjanak egymásról. A óceán mélyén sokszor korlátozottak a látási viszonyok, a szaglásukra nem támaszkodhatnak, ráadásul nincs egy állandó élőhelyük, ahová visszatérhetnek, ha elszakadnak a társaiktól. 

„Gondoljunk csak a delfinmamára és a borjára. A borjú három évig él az anyja tején, miközben nem egy bizonyos helyen él, hanem folyamatosan a mamája mellett kell úsznia, aki nem tudja őt a karjaiba venni. Igen nagy a kockázata annak, hogy elvesszen a tengerben. Ez az egyik fő oka annak, hogy ezeknek az állatoknak hatékony kommunikációs rendszerre van szükségük” – magyarázza Vincent Janik tengerbiológus. 

A delfinek azzal, hogy a nevükön szólítják egymást, nem csak a családok, hanem a 30-40 egyedből álló csoportok együtt maradását és így egymás túlélését is segítik. Nyelvük sokkal összetettebb, mint azt valaha képzeltünk, számtalan megfejtésre váró titkot tartogat még a kutatók számára. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra