A porosz miniszterelnököt kihívták egy kolbászpárbajra: vajon miben állt a különös összecsapás?

GettyImages-541084461

Otto von Bismarck, a Vaskancellár nem csupán a 19. század egyik legjelentősebb államférfija volt, igazi párbajhősnek számított, élete során huszonhárom alkalommal állt ki párbajozni, hogy megvédje saját jó hírét a különböző rágalmazásokkal szemben. Mégis megfutamodott, amikor – még porosz miniszterelnök korában – politikai ellenfele kolbászpárbajra hívta ki: de vajon mit jelentett egy ilyen összecsapás, és miért mondott nemet Bismarck?

A porosz junker családból származó Bismarck jogász végzettséget szerzett, azonban hamar a politika felé fordult, és fiatalon a tartományi gyűlés tagja lett, később külföldi diplomataként szolgálta hazáját és Frigyes Vilmos királyt. Az 1862-ben trónra lépő II. Vilmos – Frigyes Vilmos öccse – hazahívta, porosz miniszterelnökké és külügyminiszterré nevezte ki a megbízható, konzervatív királypártiként ismert Bismarckot, akinek célja kormányfőként az osztrák dominancia megtörése és Poroszország hatalmi pozícióinak megerősítése volt.

Fonálféreggel fertőzött kolbászt etetett volna ellenfelével

A miniszterelnök heves ellenállásba ütközött a parlament reformpárti, liberális többségével szemben, akik nem nézték jó szemmel intézkedéseit, különösen a hadsereg nagy méretű fejlesztését – egyik legmarkánsabb ellenlábasa a természettudósként és politikusként is elismert Rudolf Virchow volt, aki már az 1848-as forradalmak lelkes híveként szembekerült az abszolutizmust védő, ultrakonzervatív Bismarckkal. A két férfi leghevesebb szóváltására 1865-ben került sor: Virchow nyílt kirohanásban rótta fel a kormányfőnek, hogy míg az állam újabb forrásokat csoportosít át a katonai költségvetésbe, a kórházakban, menhelyeken, vágóhidakon áldatlan állapotok uralkodnak, az embereket pedig a kolera tizedeli.

A szembenálló felek: Otto von Bismarck (1815–1898) és Rudolf Virchow (1821–1902)
A szembenálló felek: Otto von Bismarck (1815–1898) és Rudolf Virchow (1821–1902)Getty Images Hungary

Bismarck nem tűrte szó nélkül a rágalmazást, párbajra hívta ki a liberális frakció hangadóját, és a szabályok értelmében felkínálta számára a fegyverválasztást: a patológia atyjaként emlegetett orvos-biológus válaszában a kolbászt jelölte meg fegyverként. A történetnek kétféle változata ismert, az egyik szerint a miniszterelnök a bizarr tréfának hangzó felvetést azonnal visszautasította, a másik verzió azonban úgy tartja, előtte még kiderítette, mit is takar pontosan Virchow ötlete.

Otto von Bismarck visszalépése

A tudós-politikus azt javasolta, mindkét fél kapjon egy-egy kolbászt, amit egymás szeme láttára meg kell enniük: míg az egyik kolbász ártalmatlan, a másik trichina fonálférgeket tartalmaz, melyek a fertőzött hús elfogyasztójánál halálos kimenetelű szívizom- vagy bélgyulladást okozhatnak – természetesen egyik párbajozó sem tudja, a kettő közül melyik kolbász kerül a tányérjára. Nem csoda tehát, hogy a totális őrültségnek hangzó, azonban rendkívül frappáns ötletet Bismarck teljes mellszélességgel elutasította, és saját magát meghazudtolva meghátrált egy párbaj elől.

A hírhedt kolbászpárbaj-kihívás történetét elsősorban a német bulvársajtó kezdte híresztelni, azonban egyáltalán nem biztos, hogy valóban megtörtént: a korabeli források, Bismarck és Virchow levelezése bizonyítják, hogy a becsületében sértett kormányfő tényleg kihívta párbajozni ellenlábasát, a kolbászos ötlet azonban egyik fél írásaiban sem szerepel. A levelek tanúsága szerint Virchow udvariasan kihátrált a kihívás elől és bocsánatot kért Bismarcktól, amely gesztus vérontás – és kolbászevés – nélkül zárta le kettejük konfliktusát. Akárhogy is legyen, a történet – vagyis inkább legenda – azóta is kering annak szemléltetésére, hogyan képes az agyafúrt tudós túljárni a rideg katonaember eszén.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra