A magyarok kétharmadának változtatnia kellett az otthonán, hogy jobban érezze magát a járvány idején

GettyImages-1215304294
Berényi Bianka

A saját életterünk, otthonunk most kiemelkedőbb jelentőségű az életünkben, mint az elmúlt években, köszönhetően a járványhelyzet miatti bezártságnak. A magyaroknak is megjött a kedve az átalakításhoz, derül ki az IKEA felméréséből.

A vírus számtalan dologra hatással volt az életünkben. Tagadhatatlan, hogy több időt töltünk otthon, mint valaha, így nagyon nem mindegy, hogy milyen otthon vár minket. A saját életterünk meghatározza a hangulatunkat is, az önképünkre is hatással van, és még azok is elkezdtek többet törődni a lakberendezéssel, akik eddig nem tartották fontosnak, mert nem voltak annyit otthon. 

Milyen hatással volt otthonunkra a járvány?

Az IKEA új felméréséből kiderül, hogy az otthon létfontosságú szerepet játszott az emberek mentális jóllétének biztosításához szükséges igények kielégítésében az elmúlt 12 hónapban Magyarországon. A felmérés azt is feltárta, hogy a tavalyi év főként közeli kapcsolataink ápolásáról szólt, és arról, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az életünkben. A járvány azonban az eddigi otthoni életvitelünket is kihívások elé állította: otthonunkból többek között fitneszközpont, iroda, iskola, a pihenés színhelye vagy akár étterem lett. Az emberek igyekeztek az otthonukat az új helyzetekhez igazítani, hogy jobban érezzék magukat benne. 

A magyarok kétharmada számolt be arról, hogy változtatott az életterén aszerint, hogy milyen tevékenységeket kellett vagy akart ott végezni. 

Sok mindent kellett változtatnunk az otthonunkon
Sok mindent kellett változtatnunk az otthonunkonGetty Images

Hogyan éltük meg az elmúlt időszakot, és mi határozza meg most az ideális otthon képét számunkra?

A több mint 30 országban, összesen 34 387 válaszadó bevonásával, és a témában jártas szakértők részvételével készült felmérést online megkérdezéses módon bonyolították. Magyarországon több mint 1000 fő adott választ a kérdésekre, a kutatás a magyar lakosságra nézve reprezentatív.

„Az IKEA-nál szenvedélyesen rajongunk az otthoni életért, és hiszünk abban, hogy az otthon a legfontosabb hely a világon. A kutatás célja, hogy megismerjük az emberek otthoni tapasztalatait, és közelebb kerüljünk vásárlóinkhoz. A magyarországi eredmények birtokában képesek vagyunk jobban megismerni az emberek otthonukkal kapcsolatos, folyamatosan változó igényeit, és különféle ötletekkel, ajánlatokkal tudunk segíteni nekik. Egy olyan otthon, amit szeretünk, támogathatja a mentális egészségünket, ezért reméljük, hogy praktikus, elérhető és megfizethető termékeink segítségével vásárlóink újra közel kerülnek az otthonukhoz, és sok helyzetre megoldást találnak”

– mondta el Benkő Barbara, az Örs vezér téri áruház kommunikációs és lakberendezési vezetője.

Kapcsolatok és időtöltés közel az otthonhoz

A kutatás szerint a pandémia hatására az emberek 53%-a érzi úgy, hogy javult a kapcsolata a közvetlen családtagjaival, 40%-nak pedig a barátaival is javult kapcsolata. A magyarok közel harmada (29%) fordul szüleihez akkor, amikor mentális problémákkal találja szemben magát. Érdekesség talán, hogy bár 73%-a az embereknek több időt töltött otthonához közeli helyeken az elmúlt egy évben a korábbi időszakhoz képest, azonban kevesen tették mindezt ismerkedés céljából. Akik a környéken történő időtöltésből szociális kapcsolatokat is építettek, azok a gyermekes családok (18 évesnél fiatalabb gyermekekkel) voltak, ahol a gyerekek és a szülők is új ismeretségekre tettek szert.

Ha otthonról van szó, fontosak az olyan érzelmi szükségletek, mint a kényelem, a magánélet, a biztonság, az összetartozás és a tulajdonjog. Kiemelt fontosságú a biztonság és a magánélethez való jog az otthonokban.

Multifunkcionális otthon, otthoni jóllét

A válaszadók 13%-a jelentősen, 65%-a valamilyen mértékben megváltoztatta otthonát annak érdekében, hogy el tudja végezni azokat a tevékenységeket, amelyekre a pandémia időszaka alatt csak itt volt lehetősége.

„Az új élethelyzet kihívás elé állította az emberek többségét, hiszen sok olyan tevékenységnek kellett az otthonokban történnie, amelyek eddig más helyszínen zajlottak. Iskolai és irodai feladatok, otthoni edzés, az éttermi vagy moziélmények pótlása, illetve azok a hobbik, amelyek korábban nem itt történtek, hosszabb vagy rövidebb időre mind az otthonokba szorultak. Fontos, hogy szakértelmünkkel mindenkinek tudjunk segíteni abban, hogy életterét többfunkcióssá, könnyen változtathatóvá alakíthassa” – említette Benkő Barbara.

A funkciókat tekintve a magyar otthonok leggyakrabban pihentető tevékenységekhez, illetve háztartási feladatokhoz adnak teret, amelyek közül legtöbbször az alvást, az olvasást, a zenehallgatást vagy a tv-nézést, valamint a főzést, az étkezést és a takarítást említik a válaszadók. Mindemellett a kutatási eredményekből az is látszik, hogy a tárolás és a rendszerezés komoly kihívást jelentett az elmúlt időszakban.

A válaszadók 1/3-a fontosnak tartja hobbiját is a mentális jóllét fenntartásához, de nehezen talált ehhez otthonában megfelelő helyet. A 18 év alatti gyermekekkel élők több mint fele szerint az otthoni jólléthez hozzájárul a gyermekekkel eltöltött minőségi idő, és szeretnék, ha ez nagyobb arányban lenne jelen a mindennapjaikban.

A különböző életkorban és élethelyzetben lévő emberek másképpen töltik szabadidejüket. A fiatal férfiak körében a számítógépes, konzolos játékok és a testedzés a fontos feltétele a jóllétnek. A 18 év alatti gyermekes szülők harmada pedig több időt szeretne szentelni az otthoni wellnesstevékenységekre.

Otthonainkra is hatással volt a járványhelyzet, hisz megváltoztak az igények is
Otthonainkra is hatással volt a járványhelyzet, hisz megváltoztak az igények isGetty Images

Ideális otthon, jövőkép

Bár a válaszadók 2/5-e úgy érzi, hogy a pandémia negatív hatással volt a személyes pénzügyeire, ugyanennyien tekintenek optimistán a jövőbe – a fiataloknál ez az arány 58%.
39% szeretne a jelenleginél több időt szánni hobbijára és személyes tevékenységeire, ugyanakkor 30% érzi azt, hogy jelenlegi otthona nem felel meg ennek.

Az ideális otthon legfontosabb ismertetőjegye a kert vagy erkély/terasz megléte, a második faktor az otthon fenntarthatósága.

Nagyon fontos, hogy legyenek a közelben zöldterületek, parkok, illetve több mint a válaszadók harmada jelölte meg az ideális otthon feltételeként a család és a barátok közelségét is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra