Bob Marley-t a CIA mérgezte meg, Marilyn Monroe-t Bobby Kennedy, Elvis még él? Az összeesküvés-elmélet enyhíti a gyászt?

GettyImages-1367246327

A rajongott sztárok korai halálát nehéz elfogadni, sokak lelkében hagynak nagy űrt maguk után. Talán ennek betöltésében segítenek az összeesküvés-elméletek? A rák vagy az öngyilkosság nem elég jó ok? Vagy a gyász során kétségbeesetten keressük ilyenkor a felelőst a szeretett példakép elveszítéséért? De még az is lehet, hogy mindez igaz? Mit tudhatunk biztosan a reflektorfényben élők valódi életéről és haláláról?

A Marilyn Monroe-elmélet

A napjainkban is ikonként számontartott Marilyn Monroe 1962-es halála annyira felborzolta a kedélyeket, hogy mindenki azonnal kombinálni kezdett. A színész, énekesnő és szexszimbólum Monroe-t holtan találták otthonában kihűlt testtel. Nem csak a férfiak szerették Marilynt, ő is szerette a férfiakat, vagy csak az igazi beteljesült szerelmet kereste számos kapcsolatában? 

A hányattatott sorsú lány 16 évesen ment először férjhez. Másodszor a világhíres baseballjátékos Joe DiMaggióhoz fűzte 9 hónapon át viharos házasság. Ezután, többek között Marlon Brandóval is randizott, de amikor a nős Arthur Miller végül felbontotta miatta korábbi házasságát, ő lett Monroe harmadik férje. Frank Sinatra mellett J. F. Kennedy, majd Bobby Kennedy is megfordult a szőke díva életében és lepedőjén, anélkül, hogy komolyabb szándékuk lett volna vele.

Szorongására és depressziójára gyógyszeres kezelést kapott
Szorongására és depressziójára gyógyszeres kezelést kapottBaron / Getty Images Hungary

Ezt a színésznő, naplója tanulsága szerint, meglehetősen zokon vette, és talán fenyegetőzött is, hogy kiteregeti azt a bizonyos szennyest. A rossz nyelvek ezért azt terjesztik, Monroe halálát megelőzően Bobby Kennedy látogatást tett nála, és a hangos szóváltásokkal terhelt, rossz ívű vita ellenére Bobby mégis egy üveg italt hagyott a nőnél ajándékba. A palackban, sokak tudni vélik, mérgezett ital volt.

A Elvis Presley-ügyirat

A 42 éves Király 1977-es halála sokkolta a rajongók sok milliós táborát. Nem mintha nagyon meg kellett volna lepődni rajta, mindazok ismeretében, amik kimondva-kimondatlanul is keringtek a szupersztár hedonista szokásairól. Elvis gyógyszer- és drogfüggő volt, aki naponta akár 12 000 kalóriát is képes volt szervezetébe juttatni a töméntelen mennyiségű tudatmódosító szereken kívül, amiket orvosa írt fel neki.

Szeretett enni, inni, (szerekkel) élni
Szeretett enni, inni, (szerekkel) élniDon Cravens / Getty Images Hungary

Ő ugyan bőkezűen honorálta orvosát, amiért hozzájuttatta a lehetséges (és a nem lehetséges) vegyületekhez ipari mennyiségben, később annak mégis el kellett számolnia tetteivel, ha máshol nem, saját lelkiismeretével halálos ágyán, ahol bevallotta, hogy köze volt annak a 14 tiltott szernek a beszerzéséhez, amelyet Presley szervezetében találtak boncolása után.

Megint mások viszont nem aggódnak az egész miatt annyira, szerintük ugyanis az egész kacsa, és imádott rock’n’roll legendájuk boldogan él azóta is egy lakatlan szigeten, amíg meg nem hal (még egyszer).

A Bob Marley-akta

A rasztafarianizmusra áttért reggae-fenomén, az ikonikus kultfigurává magasztosult énekes zseni 1981-ben halt meg, tragikusan fiatalon, 36 évesen. A jamaicai legenda nemcsak fiatal volt, de vegetáriánus és meglehetősen sportos is, így rajongói joggal remélhettek neki hosszú életet. De abban, hogy az boldog vagy zavartalan, nem nagyon bízhattak.

Néhány szenvedélytől eltekintve próbált „egészséges” életet élni
Néhány szenvedélytől eltekintve próbált „egészséges” életet élniTom Hill / Getty Images Hungary

A szomorú gyerekkor utáni hírnév sem csak jót hozott Marley életébe: 1976-ban például, merényletet követtek el ellene, saját otthonában. A házban az énekessel felesége és menedzsere tartózkodott, amikor a behatolók lövöldözésbe kezdtek. Bizonyos források tudni vélik, hogy a jamaicai jobboldali párt és a CIA közös akciójáról lehetett szó, bár ahhoz elég ügyetlen próbálkozás volt, Bob karjának apró sérülése mellett nagyobb kárt senkiben nem sikerült tenni. Talán éppen ezért gondolják úgy többen, hogy a CIA tovább próbálkozott Marley kiiktatásával. A legenda, a kudarcba fulladt ámokfutást követően, ajándékba kapott egy csizmát egy ismeretlen rajongótól, amelyet azonnal örömmel fel is próbált. Rossz nyelvek szerint az ismeretlen feladó az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel hozható összefüggésbe, a csizma pedig belül olyan rákkeltő anyaggal bekent apró törmelékeket tartalmazott, amelyek felsértve a sztár lábujját, hónapok alatt rákos elváltozássá fajultak. Az így szerzett bőrrák aztán hónapok leforgása alatt végzett Bob Marley-val.

Lehull a lepel

Bár némi valóságalapja vagy találgatásokra okot adó kiindulópontja mindegyik összeesküvés-elméletnek lehet, ezek feltehetően sok, a valósággal igazi kapcsolatban nem álló következtetést tartalmaznak, egyszerűbben levonva a konklúziót: 

lehet, hogy nem minden full kamu, de hogy nem igaz, az nagyon valószínű!

Mindebből tényként azt kell elfogadnunk, hogy Marilyn Monroe függőségeinek, szorongásainak és depressziójának kezelésére pszichoterapeutájától számos olyan szert kapott, amelyek alkalmasak voltak a halál okaként elismert barbituráttúladagolásra, és valószínűleg a szexszimbólum önszántából vetett véget hullámvölgyekkel teli életének.

Otthonában találták holtan, egy megrendezett díszletnek beillő, gyógyszerekkel teli szobában, melyet egyesek majdnem olyan színpadiasnak tartottak, mint ezt a fotót...
Otthonában találták holtan, egy megrendezett díszletnek beillő, gyógyszerekkel teli szobában, melyet egyesek majdnem olyan színpadiasnak tartottak, mint ezt a fotót...Gene Lester / Getty Images Hungary

Elvis Presley halálában feltehetőleg túlsúlya és a több éve tartó káros szerektől való függősége mellett az a kínos körülmény játszott még döntő szerepet, hogy az általa gyakorta alkalmazott opiátok egyik jellemző mellékhatása a székrekedés. A Királyt, földi halandótól elfogadható, de legendához méltatlan pózban találták meg fürdőszobájában, s feltehetően az erőlködés okozta szívroham végzett vele valójában.

Életformája nem lett volna sokáig fenntartható egyébként sem
Életformája nem lett volna sokáig fenntartható egyébként semGAB Archive / Getty Images Hungary

Bob Marley melanomáját 4 évvel halála előtt diagnosztizálták először, 1977-ben, de a rasztasztár nem volt hajlandó alávetni magát amputációnak, még ha csak egy lábujjról is lett volna szó. A bőrátültetés pedig nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy meggátolja a kór terjedését, így amikor 1980-ban a Central Parkban sportolás közben összeesett, már áttétek voltak a tüdejében, a májában és az agyában is. A következő hónapokban a betegség annyira elhatalmasodott rajta, hogy már a Jamaicába való hazatérésre sem hagyott neki időt, Miamiban érte a halál.

Valóban túl fiatalon távozott
Valóban túl fiatalon távozottKirk West / Getty Images Hungary

A tudomány

Folytathatnánk még a sort Michael Jackson halálának rejtélyes körülményeivel, vagy egyéb, agyafúrt módon kieszelt, néha már erőltetettnek tűnő elméletekkel, melyek más ismert emberek idő előtti halálát magyarázzák. A tudomány azonban máshonnan közelíti meg a kérdést. Az evolúciós pszichológia szerint természetes emberi viselkedés felnézni azokra, akik a társadalom sikeres tagjaivá váltak. Dr. Karner Orsolya pszichológus, az ELTE oktatója, a Budai Tanácsadó alapítója szerint ha egy rajongott bálványunkat veszítjük el, akivel valódi kapcsolatunk nem volt, hajlamosak vagyunk rávetíteni minden ideális tulajdonságot, vágyott énképünk jellemzőit, s elveszítését nehezen dolgozzuk fel. Megjelenik a gyász első lépéseként a tagadás, melynek radikális és patológiás eseteinél nem ritka a hosszabb ideig fenntartott elutasító magatartás az igazsággal szemben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra