A világ leggyűlöltebb rockzenekarának neve a kávézóban visszajáró aprópénzből született

GettyImages-72620936

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

A kanadai Nickelbacket gyakran a világ legrosszabb rockzenekaraként emlegetik, ennek dacára a Chad Kroeger frontember vezette formáció több mint 50 millió lemezt adott el, és sorra tölti meg a stadionokat világszerte. Miben rejlik az ellentmondás, és vajon honnét ered a sokat szidott banda neve?

A zenekart az Alberta tartománybeli Hanna kisvárosban alapította az említett Chad Kroeger énekes-szólógitáros testvére, Mike Kroeger basszusgitáros és unokatestvére, Brandon Kroeger dobos társaságában, hozzájuk csatlakozott Ryan Peake ritmusgitáros-billentyűs. A ’90-es évek első felében Village Idiot (Falu bolondja) néven léptek fel Led Zeppelin, Metallica és más jól ismert bandák feldolgozásaival, mígnem 1996-ban a Kroeger testvérek mostohaapjától kölcsönkért 4000 dollárból elkészítették első demó EP-jüket – bár állítólag csak a pénz felét költötték lemezfelvételre, a maradék hallucinogén drogokra ment el. Ugyanebben az évben megjelent debütáló nagylemezük is, Curb címmel.

A bandanév ezzel párhuzamosan változott a ma ismert Nickelbackre, melyet a kanadai ötcentes érme, vagyis közkeletű nevén nickel ihletett (a pénz máig nagyobb részben nikkelből készül). Mike Kroeger a zenélés mellett ekkoriban ugyanis egy Starbucksban dolgozott pultosként, ahol gyakran a „here’s your nickel back” (vagyis „itt a visszajáró ötcentes”) mondattal nyújtotta át az aprót a vendégeknek. A basszusgitáros úgy találta, a két utolsó szó összevonásából jól csengő név születhet, a többiek pedig egyetértettek vele, így gyorsan megváltak a korábbi bolondos elnevezéstől.

A Vancouverbe áttelepült Nickelback második lemeze (The State) először független kiadásként jelent meg, majd 2000-ben a Roadrunner Records és az EMI Canada leszerződtette az addig kizárólag a helyi rádiókban és klubokban hallható zenekart. Újra kiadták az albumot, ami így már jelentősebb sikert aratott, a következő évben megjelent harmadik album, a Silver Side Up pedig többszörös platinalemez lett, és a rajta található How You Remind Me az év egyik legtöbbet játszott slágerévé vált. Ez volt egyébként az első alkalom a ’60-as évek óta, hogy kanadai zenekar vezette mind az amerikai, mind a kanadai lemezeladási listát. 2002-ben a Nickelback szerezte és adta elő az első Pókember film – akkoriban a csapból is folyó – betétdalát (Hero), amivel végleg elérte őket a világhír.

A siker nem a véletlennek volt köszönhető, hanem tudatos tervezés és stílusváltás eredménye volt: a frontember iránymutatásával a zenekar a kezdeti hard rock és grunge irányvonalat elhagyva a dallamos, hallgatóbarát, nem túl hangos, nem túl bonyolult, lakossági pop-rock felé orientálódott, amelyet a tiniktől a nyugdíjasokig bárki könnyen befogad. Ez a hozzáállás nemcsak kereskedelmi sikereket és telt házas arénakoncerteket, de heves kritikát is kiváltott a zenekarral kapcsolatban: sokan felrótták Kroegeréknek, hogy eladták magukat, a zenei igényesség helyett a bejáratott sablonokat, szerzőiség helyett a giccses rockslágerek gyártását tűzték zászlajukra.

Ez persze a rajongók hadát nem tántorította el, idővel pedig – több más „lehúzott” előadóhoz hasonlóan – inkább az irónia, a humor irányából közelítettek a „leggyűlöltebb rockzenekar” munkásságához a vele szemben kritikus hangok. Több internetes mém is született a Nickelback kapcsán, de létezik egy www.isnickelbacktheworstbandever.com (kb. tényleg a Nickelback a legrosszabb zenekar.com) névre hallgató website is, amely egy rövid igennel válaszolja meg a domainnévben foglalt kérdést. A fanyar humoráról ismert szuperhős, Deadpool azonban védelmébe vette a zenekart: szerinte a Nickelbacket azok a lúzerek fikázzák, akik ezzel szeretnének menőnek tűnni, miközben az eladott lemezek és elnyert díjak száma Kroegeréket igazolja.

A Nickelback nevéhez az említettek mellett olyan slágerek fűződnek, mint a Too Bad, a Photograph, a Rockstar, a When We Stand Together és az If Today Was Your Last Day. 2017-ig összesen kilenc nagylemezük jelent meg, a következőn pedig már két éve dolgoznak, de Chad Kroeger szerint semmi okuk rá, hogy siessenek a munkával. A frontember azt is nyilatkozta, örülne neki, ha a jövőben a heavy metal stílus irányába mozdulhatnának el zeneileg.

A zenekart hat alkalommal jelölték Grammy-díjra, két klipjük nyerte el az MTV legjobb videójának járó díját, hétszer kapták meg a Billboard, vagyis az amerikai slágerlistát publikáló magazin elismerését, tizenkét alkalommal pedig Kanada könnyűzenei elismerését, a Juno-díjat. Hazánkban két alkalommal jártak: először 2013-ban, a Papp László Sportaréna színpadán adtak koncertet, a két évvel később, 2015 októberére ugyanide meghirdetett fellépést azonban Kroeger hangszálproblémái miatt kénytelenek voltak lemondani, végül a következő év szeptemberében sikeresen pótolták.

Ha elmerengtél már más zenekarok nevének eredetén is, kövesd sorozatunkatLegutóbb a Blondie zenekar nevének eredete után nyomoztunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra